Thursday, August 19, 2010

Tinto Brass: το βάψιμο ενός γλυκύτατου πορνογράφου

 

«Αίνιγμα το γυναικείο κορμί», θα αποφανθεί ο Ηλίας Πετρόπουλος στο βιβλίο του «Ελύτης, Μόραλης, Τσαρούχης». Ένα αίνιγμα που επιχείρησε να λύσει, δημιουργώντας σπουδαίες πορνογραφικές κινηματογραφικές εικόνες, ένας συμπαθέστατος μπουλούκος σκηνοθέτης, ο μεγάλος Tinto Brass.


Ο εξ Ιταλίας ορμώμενος σκηνοθέτης ήταν – και, εν πολλοίς, παραμένει – ένας μεγάλος παρεξηγημένος. Το έργο του, ευαίσθητο και ζωντανό, απλό και σύνθετο ταυτοχρόνως, παρεξηγήθηκε από τους περισσότερους· στην αρχή, με τις πρώτες του «καλλιτεχνικές» ταινίες, από το μεγάλο κοινό· εν συνεχεία, με την κατάκτηση της μαζικής αποδοχής, από τους «εστέτ διανοουμένους» - τους αρχικούς του groupies…


Ενστάλαξε πόνο πολύ τούτη η εξέλιξη στην ευαίσθητη καρδιά του ερωτύλου εικονοπλάστη. Και τι μ’αυτό; Εκείνος συνέχιζε να βαδίζει τον δρόμο τον καλό, τον δρόμο τον πορνογραφικό. Ο Tinto Brass αγάπησε παράφορα το θήλυ – ειδικότερα το γυναικείο κορμί. Και το τίμησε όσο λίγοι σε αυτόν τον πλανήτη. Ελάτρεψε, θα λέγαμε, με έναν τρόπο «ιπποτικό» το ασθενές φύλο. Η «μορφή» - η έλξη που ασκείται από την ιδιαιτερότητα της μορφής, για να μπούμε στο κλίμα του Πλατωνικού Φαίδρου – απησχόλησε έντονα τον ερωτομανή εικονοκλάστη του σινεμά. Από πολύ νέος, λοιπόν κατέστησε τη Γυναίκα επίκεντρο της προσοχής του.


Ποια γυναίκα όμως; Ο μεγάλος ιταλός πορνογράφος των εικόνων ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τη σύγχρονη γυναίκα της μόδας – τη «χειραφετημένη» γυναίκα της καριέρας, των γραφείων και των ωραρίων. Ούτε στιγμή δεν δελεάστηκε από την άνυδρη και μαραμένη γυναίκα του political correctness και των gender studies. Ανεζήτησε και λάτρεψε τη Γυναίκα στην αγνή, αυθεντική, προ-πτωτική μορφή της· τη γυναίκα που αναζητούσε παθιασμένα, αλλά και προσέφερε απλόχερα, τον σωματικό έρωτα και την απόλαυση· τη γυναίκα γυμνή, δοτική, θελκτική· τη γήινη γυναίκα· τη γυναίκα που γεύεται χωρίς τύψεις τη χαρά του έρωτα – ενός έρωτα σωματικού και αυθεντικού, χωρίς τις συνήθεις συναισθηματικές φιοριτούρες που αποτελούν τα παραφερνάλια της ηθικολογίας. Αυτή είναι η Γυναίκα με το Γάμα (γάμα!..) κεφαλαίο για τον μεγάλο πορνογραφικό σκηνοθέτη – και τη δείχνει στις ταινίες του χωρίς περιττούς δισταγμούς και κομπιάσματα.


Ο Tinto Brass ουδέποτε υπήρξε απλοϊκός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν διάφορες υστερικές, νευρασθενικές φεμινίστριες (πληροφορίες φέρουν την άλλοτε ηγετική μορφή του καθ’ ημάς φεμινισμού-σουφραζετισμού και της σοσιαλιστικής ΕΓΕΣ, Καλλιόπη Μπουρδάρα, διακοσίων περίπου κιλών στο βάρος, να επιθυμούσε να παραδώσει στην πυρά, σε δημόσια τελετή, τα αρνητικά των ανεβαστικών ταινιών του Brass. Οι ταινίες αυτές, όμως, δεν ήταν σουτιέν για να καούν…).


Αντιθέτως, οι ταινίες του, εξόν του πορνογραφικού στοιχείου, είχαν και βάθος πολύ. Όχι μόνον πορνογραφικός ερωτισμός, αλλά και ζήλια, πόθος, διεκδίκηση, αποτυχία, τρέλα αποτελούν τα συστατικά του Brassικού κόσμου – τα στοιχεία της πραγματικής ζωής εν τέλει, τα οποία προσέγγιζε με κατανόηση και μπόλικο χιούμορ ο ταλαντούχος και οξυνούστατος καλλιτέχνης. Επιπλέον, κατενόησε την ψυχανάλυση «λίαν δυνατά», όσο ολίγοι (και πάντως πολύ περισσότερο από κάποιους «πουρίστες» γραφικούς γαλλοτραφείς, όπως λ.χ. ο δικός μας, ο «λακανικός» Δημήτρις Βεργέτις – ναι, δεν είναι λάθος, το Δημήτρις με ιώτα, όπως το γράφει ο ίδιος ο ψυχαναλυτής Δημήτρις…). Εξ ου και οι άφθονοι «ελεύθεροι συνειρμοί» που χρησιμοποίησε αφειδώς στις ταινίες του ο πρωτοποριακός σκηνοθέτης του έρωτα.


Τα αριστουργήματα του πρωτομάστορα του ερωτισμού Tinto Brass (εκ των οποίων το πιο γνωστό υπήρξε ο «Καλιγούλας», που όμως, λόγω αυθαίρετων παρεμβάσεων στο μοντάζ του παραγωγού Bob Guccione, απεκήρυξε εν τέλει ο σκηνοθέτης) δεν θριάμβευσαν μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στην ημεδαπή. Την εποχή, δε, που στη χώρα μας ήταν εξαιρετικά δυσχερής, για αντικειμενικούς λόγους, η απόλαυση της πορνογραφίας οίκαδε, οι σινεμάδες Αθήνας και επαρχίας κλατάριζαν από το διψασμένο για ερωτικό θέαμα ελληνικό κοινό. Ο ηθοποιός, μάλιστα, Σ.Μ. μας περιέγραψε πώς, την δεκαετία του ’80, στο REX της Πανεπιστημίου (προτού ο Μαρασούλης το καταστήσει άντρο ελαφρολαϊκών καλλιτεχνικών θεαμάτων), είχε απολαύσει, και με το παραπάνω, την έξοχη ταινία του Tinto Brass, «Το Κλειδί» (και δική μας αγαπημένη ταινία, με την σούπερ ερωτική και χυμώδη Stefania Sandrelli – και όχι «σαμπρέλι», σαν κάποιες φεμινίστριες – στον πρωταγωνιστικό ρόλο). Είχε, δε, δημιουργήσει στον εκλεκτό ηθοποιό μας τέτοια απόλαυση το λαχταριστό οφθαλμόλουτρο εκείνο το απόγευμα, ώστε, μέσω παλινδρομικών κινήσεων και δια της τριβής, ρεύσις παχυρρεύστου γαλακτώδους υγρού κηλίδωσε – ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα – την πλάτη του μπροστινού καφέ καθίσματος… Πόσο θα απελάμβανε την εικόνα αυτή ο ίδιος ο σκηνοθέτης, που παρήγαγε πραγματική τέχνη με στόχο τις ρεύσεις και τις εκκρίσεις…


Ο ερωτύλος αυτός παππούς της πορνογραφίας, ο ρέκτης των αδένων και των εκκρίσεων, υπήρξε κατά βάσιν ένας λαϊκός καλλιτέχνης (με την ορθή, αυθεντική έννοια του όρου). Δεν επιθύμησε άλλο τι παρά, μέσω της απεικονίσεως και αποθεώσεως του γυναικείου κορμιού και της ερωτοπραξίας, την προσφορά ανυπολόγιστης χαράς και αγαλλίασης στον κοσμάκη, επικεντρώνοντας σε γάμπες, στήθη, αιδοία και οπίσθια, σε γυναίκες γήινες και θελκτικές, σε γυναίκες καλοφτιαγμένες και καλαφατισμένες.


Ο Tinto Brass αγάπησε παράφορα τη γυναίκα – με τον τρόπο τον ενδεδειγμένο, με τον τρόπο τον σωστό. Αλλά, μέσα από τη γυναίκα, αγάπησε τη ζωή στο σύνολό της. Έτσι, ο ερωτικός σκηνοθέτης ερωτοτροπεί, τρώει, πίνει και καπνίζει (πούρα, αλλά όχι με το στυλ των γνωστών τζιτζιφιόγκων του σήμερα) κατά βούληση, εκνευρίζοντας, μέχρι αποπληξίας, τους (και τις) φρουρούς της ηθικής, του φεμινισμού και του υγιεινισμού – των εκπροσώπων του ολοκληρωτισμού της εποχής.


Η «προγαστορική» και λίαν συμπαθής φιγούρα του γλυκυτάτου αυτού παππούλη συμπληρώνεται και από τα βαμμένα μαλλιά. Μπορείς, όμως, να είσαι αυστηρός για το θέμα αυτό απέναντι σε έναν τέτοιο γιγαντιαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη, με τέτοια απροσμέτρητη προσφορά σε τέχνη και ζωή – απέναντι σε έναν τόσο σπουδαίο άνθρωπο, που ευθύνεται για την έκκριση τόσων τόνων κολλώδους υπόλευκου υγρού σε ολάκερο τον πλανήτη;
 

636 comments:

«Oldest   ‹Older   401 – 600 of 636   Newer›   Newest»
ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ said...

Παιδιά μωρέ τελικά δε θα κάνω σήμερα διάλεξη για το λευκό κρασί...Βλέπετε μου τυχε κάτι εξαιρετικο και θα απολαύσω το βράδυ μου συντροφιά με μια παγωμένη λευκή Απελια(την έβαλα απο βραδύς στο ψυγείο) στους 8 βαθμούς,οπως μου έμαθε ένας ρουμάνος νυχτοφύλαξ γνώστης των ακριβών κρασιών.Το καλύτερο είναι οτι γύρισε και ένας φίλος μου απο Κουβα και μου έφερε μια κούτα με αυθεντικά Κing Edwards..E τον μπαγάσα τον παραδέχομαι.Του πα να φέρει τα πιο ακριβά πουρα Αβάνας και τα έφερε.
Τέλος να πώ οτι η ιστορία με το δαχτυλίδι και οι εδω αντιδράσεις, με δικαιώνουν ολοκληρωτικά, αφου ένα μάτσο ασχετοι έχουν τόσο επηρεαστεί όπως απεδείχθη απο τον Κωστοπουλισμό νεοβλαχισμό,που δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται απο πούρα.Το μόνο που τους νοιάζει είναι να βγάλουν το δαχτυλίδι

Anonymous said...

Διαπόμπευση Καραϊσκου. Δεν λέει τίποτα για την ταμπακιέρα, δηλ. για το δαχτυλίδι. Ότι έμαθε από πούρα τα έμαθα από το Νίτρο και του Esq. του Κωστόπουλου και τώρα έρχεται και κατηγορεί τους δασκάλους τους. Επίσης ούτε από αθλητικά φαίνεται να ξέρει αφού δεν μας διαφωτίζει για τον Αποδυτηριάκια. Ντροπή ρε Καραϊσκο. Λίγη τσίπα δεν υπάρχει γαμώ τα king edwards γαμώ;

Anonymous said...

Έτσι είναι στην Ελλάδα. Συλλαμβάνεσαι ως άσχετος και μετά κατηγορείς αυτούς που λένε το σωστό για άσχετους. Ζήτω η Ελλάς!

Anonymous said...

Στα κινγ έντουαρντς που καπνίζεις φίλε να αφήνεις το δαχτυλίδι γιατί είναι φτηνά πούρα και μπορει να σου ανοίξουν

Anonymous said...

Το πάρα πολύ αστείο από όσα λέει ο Κ. περί πούρων είναι ότι το ίνδαλμά του και δάσκαλός του ο Κωστόπουλος καπνίζει πούρα .. κρατώντας το δαχτυλίδι!!!

Anonymous said...

Αλλιώς ξεκίνησε το μπλογκ αυτό. Τώρα κατέληξε να ασχολείται με την μαλακία που ακούει στο όνομα Καραίσκος. Το γαμήσατε τελείως παιδιά.

Anonymous said...


che


maradona

Anonymous said...

Όπως ανακοινώθηκε αυτές τις μέρες ο Κωστόπουλος κλείνει ήδη δύο περιοδικά. Ο Λυμπέρης αύριο άλλα τόσα. Τα ένθετα των εφημερίδων ποιοτικά έχουν πιάσει πάτο ενώ συρικνώνονται και από πλευράς σελίδων. Στον κυρίως σώμα των εφημερίδων τα ρεπορτάζ γίνονται ολοένα και πιο κατευθυνόμενα ενώ η σχολιογραφία είναι (με κάποιες εξαιρέσεις) για κλάματα. Ta free press είναι κουρασμένα ενώ και οι νέες εκδοτικές κινήσεις είναι επιπέδου Veto, Αποκαλύψεων, Παρασκηνίου και της άλλης δεξιάς φυλλάδας που θέλουν να βγάλουν οι Φιλιππάκηδες. Tα ενημερωτικά blogs αποτελούν τη χειρότερη εκδοχή του παραδοσιακού τύπου. Τα λεγόμενα σοβαρά φύλλα είναι τα χειρότερα όλων αφού η κατευθυνόμενη δημοσιογραφία και η διαπλοκή μυρίζουν από μακριά. Και το κοινό κάθεται και βλέπει πρωί βράδυ μπαγιάτικους Σεφερλήδεςκαι Θέμους καθώς και τούρκικα σήριαλ στην τηλεόραση. Κατά τα άλλα περιμένουμε ανάκαμψη.

Anonymous said...

Πολλά νεύρα ο Καραπιάλης. Μάλλον τελικά είπε μπαρούφες και πιάστηκε στα πράσα. Δεν δικαιολογούνται αλλιώς τόσα νεύρα.

Anonymous said...

@12:09 "Earth to earth, ashes to ashes, dust to dust". Έτσι έχουν τα πράγματα.

Anonymous said...

H νέα βλακεία των ημερών είναι η γκρίνια για τους περίφημους συμβούλους που προσέλαβε ο Παπανδρέου. Όλα τα ΜΜΕ για να αβαντάρουν τη γκρίνια του κόσμου από την ανέχεια, βγαίνουν και κατηγορούν τον Παπανδρέου γιατί προσλαμβάνει συμβούλους. Με μια χώρα σε τέτοια κρίση, με πολιτικούς αυτής της ποιότητας που έχουμε και με ένα πρωθυπουργό με αντίληψη εξωγήινου, τι θα έπρεπε δηλαδή να κάνουμε;

Το θέμα της ποιότητας των συγκριμένω συμβούλων είναι βέβαια ένα άλλο θέμα. Ο κάθε πολιτικός όμως, έτσι και ο Παπανδρέου, ανάλογα και με τα μυαλά του επιλέγει και τους συμβούλους του. Τα ΜΜΕ όμως δεν κριτικάρουν επειδή ξέρουν τα πρόσωπα των συμβούλων και δεν τα εγκρίνουν, αλλά γιατί ο Πρωθυπουργός απλώς διόρισε σε καιρούς κρίσης κάποιους συμβούλους. Οι πανάσχετοι δημοσιογράφοι πλέουν με το ρεύμα. Δίνουν στον κόσμο την τροφή που ζητάει. Όλοι μαζί εναντίον όσων διοικούν. Είναι η εύκολη λεία. Αν υπήρχε Τύπος με στοιχειώδη σοβαρότητα, θα ζήταγε τη στελέχωση του πρωθυπουργικού γραφείου με συμβούλους. Και θα επικέντρωνε την κριτική του στο ότι οι σύμβουλοι του Γιώργου είναι βασικά αερολόγοι των πανεπιστημίων που δεν ΄εχουν τίποτα το ουσιαστικό να προσφέρουν. Σε αυτό όμως δεν ευθύνεται ο Παπανδρέου. Αυτός είναι, αυτούς τους συμβούλους επιλέγει. Εκτός και αν ξέρει καλύτερα ο κάθε δημοσιογράφος που περνάει τη μισή του μέρα στα καφενεία του κέντρου και αυτό το ονομάζει ρεπορτάζ.

Anonymous said...

Πάντως αυτό ο Πάλμε που θα έρθει πρέπει να είναι τεράστιου βεληνεκούς σύβουλος. Έναν από τους υπόλοιπους, τον Featherstone, τον γνωρίζω προσωπικά αφού έχει έρθει και άλλες φορές στην Ελλάδα αλλά δεν θέλω να μιλήσω για το επίπεδο της γνώσης του και την ικανότητά του. Έχουν περάσει πολλοί έλληνες φοιτητές από τα χέρια του οπότε ας μιλήσει κανένας άλλος.

Anonymous said...

Το επιχείρημα εναντίων των πρωθυπουργικών συμβούλων είναι ανίκητο. Θα στηρίζεται πάντα στη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων και άντε να βρεις άκρη. Τα ίδια λαικίστικα ειπωθηκαν και για την ΕΡΤ και δεν μπορούσαν με τα λεφτά που έδιναν να βρουν πρόεδρο ούτε με το κιάλι

Anonymous said...

O 12.09 που δεν βρίσκει του γούστου του τα ελληνικά έντυπα ξεχνάει μου φαίνεται ότι είναι εμπορικές επιχειρήσεις. Ο διδακτισμός και οι καραίσκειες ηθικολογίες θέλουν τον τύπο να είναι πάντα 'υψηλού επιπέδου'. Να πουληθεί που? Κορόιδα είναι όσοι βγάζουν έντυπα και αν υπήρχε ζήτηση για κάτι άλλο δεν θα το έδιναν? ή θα πάμε στα ρομαντικά επιχειρήματα για την 'άλλη ελλάδα' που κάπου βρίσκεται κρυμμένη και περιμένει?Ας διαβάσει ο φίλος καμιά παλιά εφημερίδα του 70 ή του 80 και ας τη συγκρίνει με τις σημερινές. Θα δει πολύ εύκολα ότι δεν υπάρχει σύγκριση κ' ότι οι σημερινές εφημερίδες έχουν βελτιωθεί πολύ. Τα άλλα είναι σκέτη γκρίνια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ο κόσμος δεν διαβάζει εφημερίδες και η κακή τους υποτίθεται ποιότητα είναι ένας μόνο λόγος και μάλιστα πολύ μικρός.

Anonymous said...

Το θέμα του τύπου είναι πολύ,μεγάλο. Τι να πιάσουμε και τι να αναλύσουμε τώρα... Το δίκιο είναι κάπου στη μέση.

Από τη μια μεριά τα έντυπα έχουν βελτιωθεί. Αλλά σε τι βελτιώθηκαν; Αισθητικά πάρα πολύ, δεν υπάρχει σύγκριση. Όχι μόνο τα δικά μας αλλά και τα ξένα. Σε περιεχόμενο; Mάλλον μια από τα ίδια. Δε διαβάζουμε και τίποτα της προκοπής σήμερα. Τα ίδια και τα ίδια. Αλλά να μην εξιδανικεύουμε και το παρελθόν με τον Μελλά, τον Ψαθά και τον Φρ. Γερμανό.

Αν κάποιος διαβάζει και ξένο τύπο ξέρει ότι τα έντυπα δεν απέχουν πολύ πάνω ή πολύ κάτω από την ποιότητα του μέσου εθνικού κοινού.

Όσο παραμένουμε ένας κόσμος ΡΗΧΟΣ και ΑΝΤΙΠΕΝΥΜΑΤΙΚΟΣ, θα έχουμε αυτόν τον τύπο που έχουμε και που είχαμε. Όχι τόσο κακό όσο ο τούρκικος ο βουλγάρικος ή ο ρουμάνικος. Όχι τόσο καλό όσο ο βρεττανικός, ο γαλλικός ή ο γερμανικός.

Anonymous said...

*ΑΝΤΙΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ

Anonymous said...

Ποιος ασχολείται ρε φίλε με τα περιοδικά του Κωστόπουλου και του Λυμπέρη; Κάτι κυράτσες που διαβάζουν Downtown ανελλιπώς και κάτι μαλάκες που διαβάζοντας Status και Esquire νομίζουν ότι κάποια μέρα θα αναδειχθούν ως CEO της εταιρίας της ψωροκώσταινας στην οποία δουλεύουν.
Και εδώ ταιριάζει κι η κουβέντα περί αμοιβών στελεχών στο δημόσιο. Βαρέθηκα να ακούω την καραμέλα περί λάθους του Γιωργάκη γιατί δίνει μόνο 4.000 στον διευθυντή της ΕΡΤ, που τις αναπαράγει και κάποιος εδω μέσα διαβάζοντας καταπώς φαίνεται τον γκουρού των πάντων Κασιμάτη. Κάτι παπάρες της Καθημερινής σαν τον Παπαχελά και τον Κασιμάτη ξιφούλκησαν κατά του Γιωργάκη γιατί λέει "λαϊκιζε" όταν μίλαγε για μείωση μισθών των golden boys στο Δημόσιο και ότι τάχα μου κανείς δεν πάει τώρα να εργαστεί στο Δημόσιο και υπάρχει πρόβλημα.
Γιατί ρε παλληκάρια, όταν πήγαιναν τα προηγούμενα χρόνια με τους μισθούς των 18000 στην ΕΡΤ είδατε εσείς προκοπή;
Ο Warren Buffet και ο George Soros που βρίζουν συνέχεια για τις υπερβολικές αμοιβές των στελεχών των αμερικανικών επιχειρήσεων, με τα τρελά bonus και τα τρελά golden parachutes είναι μαλάκες δηλαδή;
Ξέρει καλύτερα από τον Buffet και τον Soros ο Κασιμάτης κι ο Παπαχελάς;
Η οι ελληνικές επιχειρήσεις (και μάλιστα του δημοσίου) έχουν μεγαλύτερο κύκλο εργασιών από τις αμερικανικές;
Και μιλάμε για εταιρίες που έχουν μετόχους, όχι για την κρατικοδίαιτη ΕΡΤ με τηλεθέαση που γελάνε κι οι πέτρες.Στην πλάτη του μαλάκα του φορολογούμενου;
Κατ εμέ θα έπρεπε να μειωθούν οι αμοιβές των στελεχών όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα. Οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι περίπτερα μπροστά στις ανταγωνιστικές τους γερμανικές ή αμερικανικές και παρόλα αυτά τα στελέχη τους απολαμβάνουν εξαιρετικά υψηλές αμοιβές χωρίς να έχουν αντίστοιχες πωλήσεις. Όταν μάλιστα οι μεγαλύτερες από αυτές είναι κρατικοδίαιτες και ανίκανες να σταθούν απέναντι στο διεθνή ανταγωνισμό. Πουλάνε μόνο και μόνο λόγω διαπλοκής με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Καταντάει βαρετό πια να ακούς τις ίδιες και τις ίδιες μπαρούφες..

Anonymous said...

Επιτλεους δεν βλέπουμε σχόλιο για τον ΚΑΡΑΙΣΚΟ. Ελεως προς τους διαχειριστές, όποιος μαλακίζεται αγρίως σβήστε τον.

Anonymous said...

*έλεος

Anonymous said...

Συνεχίζοντας το πιο πάνω σχόλιο, θυμήθηκα πόσο γέλασα πρόσφατα όταν είδα ότι ο Προβόπουλος παίρνει περισσότερα από τον αντίστοιχο του της αμερικανικής Fed. Ήμαρτον δηλαδή με την χώρα-οικονομική πινέζα του παγκόσμιου χάρτη. Είναι δυνατόν;

Anonymous said...

Τώρα που ήρθε και πάλι το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία αναρωτιέμαι: γιατί ψάχνουν για παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων καλά και σώνει κάποιον από την ελεύθερη αγορά και δεν αξιοποιούν κάποιον πασόκο από το υπάρχον δυναμικό του καναλιού; Σκέφτομαι ας πούμε τον παλιό παρουσιαστή Κώστα Τσιβιλίκα. Ήταν πολύ καλός παρουσιαστής, αξιοπρεπής, μεταδοτικός και μοντέρνος. Ήταν και σοβαρός ( σε αντίθεση με τον άλλο Τσιβιλίκα, ή ΤβιλίΓΚα όπως τον έλεγε και μια θεία μου). Είναι και ΠΑΣΟΚ. Γιατί είναι ανάγκη να επιβαρυνθούμε με νέο συμβόλαιο , όταν υπάρχουν άτομα που είναι ήδη στην ΕΡΤ και μπορούν άνετα να κάνουν με επάρκεια τη δουλειά; H Στάη δηλαδή είναι καλύτερη;

Anonymous said...

Ο μάλλον σοσιαλιστικών αποκλίσεων φίλος που δυσανασχετεί με τις υψηλές αμοιβές των μεγαλοστελεχών της ΕΡΤ φαίνεται ότι βρίσκει πολύ ταιριαστά τα 4 χιλιάρικα που ήθελαν να δώσουν στον κεντρικό παρουσιαστή ή τα περίπου τόσα στον πρόεδρο. Nα φέρουν μήπως τον θυρωρό να διευθύνει με αυτά τα λεφτά; Με λεφτά δηάδή που δεν παίρνει διευθυντικό στέλεχος ούτε περιθωριακού καναλιού; Στον ιδιωτικό τομέα τα αντίστοιχα στελέχη πόσα παίρνουν; Και γιατί τους τα δίνουν; Από φιλανθρωπία; Κατανοητό και ανθρώπινο να ζηλεύει κάποιος λιγάκι αμοιβές που οπωσδήποτε είναι πάνω από τον μέσο όρο, αλλά συνήθως τις αμοιβές τις παίρνουν αυτοί που κάτι φέρνουν. Τα ίδια ηθικολογικά λένε και για τους ποδοσφαιριστές. Μα γιατί να παίρνουν τόσα και μάλιστα σε καιρούς κρίσης; Και τι σε νοιάζει εσένα; Από το υστέρημά σου τους τα δίνεις ρε φίλε; Kάτι προσφέρουν για να τα παίρνουν. Ή τουλάχιστον έτσι κρίνουν αυτοί που αποφασίζουν. Πήγαινε να δεις τι λέει η πιάτσα για τα γελοία πλαφόν του Γιωργάκη στα μεγαλοστελέχη του δημοσίου και αν προτίθεται να πάει κανένας σοβαρός και καθαρός που μετράει στην αγορά με αυτά τα λεφτά. Μας λέει επίσης να μειωθούν οι αμοιβές των διευθυντικών στελεχών στον ιδιωτικό τομέα. Με ποια λογική; Κούβα θα γίνουμε να παίρνουμε όλοι τα ίδια;
Όποιος περιμένει να διαβάσει σοβαρές αναλύσεις περί οικονομικών από τον Παπαχελά και τον Κασσιμάτη είναι βέβαια μακριά νυχτωμένος. Την γελοία Καθημερινή περιμένουμε για να καταλάβουμε τα αυτονόητα φίλε;

Anonymous said...

Σωστό κι αυτό 2:53. Είναι μάλλον δύσκολο να διαβάζεις το μόνιτορ και να μπορείς να μιλάς καθαρά. Πρέπει να χρειάζονται πολυετείς σπουδές και επιστημονική κατάρτιση rocket scientist για να κάνεις κα΄τι τέτοιο. Μάλλον θα πρέπει ο Γιωργάκης να πληρώσει κανα δεκαχίλιαρο πάλι, προκειμένου να βρει άνθρωπο ικανό να φέρει σε πέρας τόσο δύσκολο έργο

Anonymous said...

Ο 2.34 έχει άδικο για τα περιοδικά. Πήγαινε σε έναν περιπτερά, οποιονδήποτε περιπτερά, και ρώτα τον τι πουλάει. Και τα κωστπουλικολυμπέρικα περιοδικά και άλλα, πολύ χειρότερα. Μόλις προχθές είδα τυχαία σε νησί την παλιά καθηγήτριά μου των γαλλικών. Μορφωμένη, εύπορη, αστή, δεξιά. Αγόραζε τσιγάρα και την Espresso. Για να σπάσω τον πάγο της είπα κάτι για την Espresso. Ένιωσε αμήχανα και έκανε να την καλύψει. Μετά σκεφτόμουν μήπως είχε δίκιο η κυρία που παλιά διάβαζε ΕΤ και Καθημερινή. Τι να διαβάσει και τι να τις πουν αυτές οι πουλημένες φυλλάδες; Μήπως τελικά σε συνθήκες απόγνωσης είναι πιο καθαρή και έντιμη επιλογή αυτή της Espresso από ανθρώπους που νιώθουν πια αμήχανοι και εγκλωβισμένοι;

Anonymous said...

3:11 για προσπάθησε εσύ να την κάνεις αυτή τη δουλειά να δεις τι εύκολη που είναι. Που όλοι αυτοί είναι με σπασμένα νεύρα και στομάχια και θέλουν κανα δύωρο να έρθουν στα ίσα τους. Δούλευα στην τηλεόραση χρόνια και με πολύ καλά λεφτά και έφυγα λόγω των πιεστικών συνθηκών δουλειάς. Δεν είναι τα πράγματα ακριβώς όπως τα φαντάζεσαι.

Anonymous said...

3:07, δεν είμαι σοσιαλιστικών αποκλίσεων και πολύ περισσότερο δεν ζηλεύω. Αλλά να παίρνει 18000 το μήνα, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν μπορεί να αποδώσει έργο, ε, με συγχωρείς είναι πάρα πολύ. Είναι σαν να βάζεις τον καλύτερο καπετάνιο του κόσμου να διευθύνει πλοίο με κουτσούς ναύτες. Όσο καλός και να ναι, είναι δυνατόν να παραχθεί έργο από αυτόν το συνδυασμό; Πώς μπορεί με δημόσιους υπάλληλους από κάτω και εσαεί μονιμότητα να φέρει κάποιος αποτελέσματα όσο ικανός κι αν είναι; Ο καπετάνιος που δίνει τις καλύτερες εντολές στο πλήρωμα, πάλι θα το φουντάρει το πλοίο από τη στιγμή που το πλήρωμα θα τον γράφει και δεν θα τις εκτελεί. Ας καταργηθεί η μονιμότητα, ας ανεβάσει τα νούμερα μετά ο μανατζαραίος και μετά θα του πούμε και μπράβο.
Μέχρι τότε, τα 4 του είναι και πολλά. Το ότι ο διευθυντής του περιφερειακού καναλιού παίρνει περισσότερα είναι κι αυτό στρέβλωση. Παρόλα αυτά, αφού υπάρχει επιχειρηματίας και του τα δίνει,δικαίωμά του. ΣΤην ΕΡΤ όμως πληρώνω εγώ και σύ.

Anonymous said...

Tωρα που η κριση εχει αγγιξει τα πλατια στρωματα, τα επιχειρηματα περι αναγκης τοσο υψηλων αμοιβων δεν εχουν περαση. Δεν μπορει να σκεφτει με λογικο τροπο ενας κοσμος που βλεπει τα εισοδηματα του να πεφτουν. Θα αντιμετωπιζει παντα εχθρικα οσους εχουν (εστω και δικαιολογημενα) υψηλες αμοιβες. Παντως αυτο με την ΕΡΤ ειναι σωστο. Οι αμοιβες που εδιναν ηταν τοσο χαμηλες, που δεν μπορουαν να βρουν κανενα ενδιαφερομενο.

Anonymous said...

Aυτό το χιλιοχρησιμοποιημένο επιχείρημα ότι στην ΕΡΤ πληρώνεις εγώ και εσύ.... Μα τότε δεν θα παίρνει ποτέ κανείς την παραμικρή απόφαση, γιατί κάποια κοινωνική ομάδα δεν θα βρίσκει του γούστου της τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Όσο για το άλλο που λες, και για τον Χατζηεμανουήλ φώναζαν όλοι για τις υψηλές αμοιβές που έπαιρνε στον ΟΠΑΠ, δεν κοίταζαν όμως να αξιολογήσουν τη δουλειά που έκανε και να κρίνουν σε αυτή τη βάση αν αξίζει τα λεφτά του. Τους ενοχλούσε νέτα-σκέτα η υψηλή του αμοιβή. Επειδή μάλλον δεν πήγαινε στις δικές τους τσέπες.

Anonymous said...

Μα δεν υπάρχει λόγος να πάει κανένας ικανός στην ΕΡΤ από τη στιγμή που δεν μπορεί να σουτάρει την πλέμπα που έχει μαζευτεί εκεί μέσα. Αυτό που θα κάνει είναι ότι συμβαίνει και τώρα. Θα κάνει το μαλάκα τσεπώνοντας την υπέρογκη αμοιβή του και βλέποντας τους πασοκοσυνδικαλιστές να αλωνίζουν. Έχει νόημα λοιπόν; Όχι.

Anonymous said...

Πάντως με την ΕΡΤ το ζήτημα φαίνεται να λύνεται. Μου έλεγε δικηγόρος ότι πολύς κόσμος αρνείται να πληρώσει ΕΡΤ και πληρώνει μόνο ΔΕΗ στο Παρακαταθηκών. Όπως η χειρότερη ελληνίδα ηθοποιός η Μερκούρη.

Anonymous said...

στο τελευταίο εσκουάιρ φιλοξενείται συνέντευξη του Σ.Ρουβά με θέμα "Γιατί οι αυτοδημιούργητοι δεν φοβούνται την κρίση" και επίσης ο Χατζηστεφάνου Αρης με θέμα το ταξίδι του στο ισραήλ...Δηλαδή εν ολίγοις φάγαμε ξύλο (καμμια καρπαζια) για να βγούμε στο Εσκουάιρ εν μέσω διαφημίσεων αμινοξέων και κορν φλέηκς προκειμένου να εξιστορήσουμε το έπος μας για την απελευθέρωση του λαού της Παλαιστίνης.Στο εσκουάιρ,δίπλα στα βυζιά της τζούλιας και τα άρθρα αφιερωματα για το πως να βγάζετε το δαχτυλίδι απο τα πούρα...Καταστάσεις....Γεια σου Αρη

Anonymous said...

Ρε φίλε πρέπει να καταλάβεις ένα πράγμα. Η αμοιβή είναι πάντα ανάλογη των αποτελεσμάτων. Αυτό ισχύει παγκοσμίως στις αμοιβές στελεχών. Δεν αποδίδει το στέλεχος; Παίρνει πόδι. Αποδίδει; Παίρνει καλύτερο μπόνους. Έχεις δει εσύ κανα αποτέλεσμα στην ΕΡΤ τόσα χρόνια;

Anonymous said...

Η ΕΡΤ έχει ακόμα πολύ καλά στελέχη. Για το ότι δεν αποδίδουν αρκετά, όπως λες, ευθύνεται κυρίως το πλαίσιο λειτουργίας που τους έχει κουράσει και δεν τους αφήνει να δουλέψουν δημιουργικά και λιγότερο η περιορισμένη ικανότητά κάποιων. Όταν όμως οι Παναγόπουλοι, αλλά και οι σημερινοί χαζοχαρούμενοι, θέλουν να κάνουν 'ανταγωνιστική' με τα ιδιωτικά κανάλια την ΕΡΤ, όταν δηλαδή δεν έχουν καταλάβει τον ρόλο της, τι να περιμένεις. Ο παραιτηθείς πάντως, από αυτά που μου λένε, είχε δείξει κάποια διάθεση να κάνει κάποια δουλειά. Αλλά όχι και με αυτά τα λεφτά.

Anonymous said...

3.33 και ποιος θα κρίνει τι αποδίδει και τι όχι; Εσύ; Στην ΕΡΤ ας πούμε πώς θα κρίνουμε την καλή απόδοση; Με τα νούμερα; Μα τα νούμερα με την διοίκηση Παναγόπουλου ανέβηκαν. Και όμως ήταν η χειρότερη ΕΡΤ, αν εξαιρέσεις τις άγριες εποχές του πρασινοφρουρισμού (που ακόμα και τότε όμως το ψυχαγωγικό κομμάτι της τηλεόρασης και της ραδιοφωνίας ήταν απείρως καλύτερο από το σημερινό).

Νάτος ο άλλος. Ξέρει απ' έξω το περιεχόμενο του περιοδικού του Κωστόπουλου. Αν τον ρωτούσαν όμως τι έγραψε κανένα σοβαρό περιοδικό, θα κατάπινε τη γλώσσα του. Οι πιο πολλοί αυτά θέλουμε, και μετά διαμαρτυρόμαστε για τη χαμηλή ποιότητα.

Anonymous said...

Συμφωνώ με το σχόλιο για το Κώστα Τσιβιλίκα. Ήταν ένας σύγχρονος παρουσιαστής. Καμιά σχέση με τον Βασίλη Τσιβιλίκα τον ηθοποιό σε σοβαρότητα. Μήπως όμως δεν είναι πια στην ΕΡΤ?

Anonymous said...

Τα δικά σου δικά σου και τα δικά μου δικά σου δηλαδή ρε φίλε; Από τη μια συγκρίνεις τις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα με τις αμοιβές της ΕΡΤ και δυσανασχετείς, αλλά από την άλλη δυσανασχετείς που κρίνεται η ΕΡΤ ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά κανάλια; Δεν το κατάλαβα αυτό. Αποφασίζεις και παίρνεις. Η θα παίξει στα ίσα τα ιδιωτικά ή αναγκαστικά οι αμοιβές που δίνει (όταν ο ιδιοκτήτης είναι ένα πτωχευμένο κράτος μάλιστα) θα είναι της πλάκας. Διάλεξε. Δεν μπορείς να τα χεις όλα δικά σου.

Anonymous said...

Και ακολουθώντας την ίδια λογική με σένα για τα νούμερα, ποιος θα κρίνει την "ποιότητα" της ΕΡΤ; Εσύ;

Anonymous said...

O Καραΐσκος τι λέει για όλα αυτά αλήθεια;

Anonymous said...

Η συζήτηση περί ποιότητας δεν νομίζω ότι βγάζει πουθενά. Γιατί το πρόβλημα δεν είναι ότι κάποιοι κακοί παράγουν χαμηλά προϊόντα για να κρατάνε τον κόσμο κοιμισμένο, όπως πιστεύουν οι συνωμιολόγοι ή ότι παράγουν αυτό που παράγουν από ασχετοσύνη ή τεμπελιά. Τα προϊόντα αυτά παράγονται διότι πια προσφέρεται ακριβώς ότι αρέσει σε εμας, το κοινό. Όλα μετριούνται. Και ο βαθμός αποδοχής από το κοινό είναι το μόνο κριτήριο.

Το θέμα της ΕΡΤ νομίζω ότι είναι χαμένο. Όσο καλό πρόγραμμα και να δημιουργήσει, έστω και αν στον ενημερωτικό τομέα θα είναι πάντα βαρετή και μεροληπτική, το μοντέλο των ιδιωτικών καναλιών θα συνεχίζει να κυριαρχεί. Γιατί είναι τέλεια προσαρμοσμένο σε αυτό που μας αρέσει. Δεν ξέρω όλοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι διψάμε για ποιοτικό πρόγραμμα που κάποιοι δήθεν δεν μας δίνουν, με βάση ποια στοιχεία το λένε. Αντίθετα, αν κοιτάξει κανείς τις λίστες με όλα τα δημοφιλή προγράμματα χρόνια τώρα, μπορεί να βγάλει τα ασφαλή συμπεράσματά του.

Anonymous said...

Αφού επιστρέφει η Στάη στην ΕΡΤ θα ήθελα να την δω μαζί με τον Σπύρο Μεταξά, το Μάκη Γιομπαζολιά, τον Σπύρο Χατζάρα και σε τηλεοπτικές παραγωγές τον Λάκη Κομνηνό και τον Ανέστη Βλάχο, όπως τον παλιό καλό καιρό.

Anonymous said...

Ο Χατζηδάκης δούλεψε για ένα διάστημα στο κρατικό ραδιοφωνο κι έφυγε αηδιασμένος. Ο Χορν το ιδιο από την ΕΡΤ. Για την ιδιωτική τηλεόραση και τα έντυπα τί να πούμε...Ό,τι περιγράφετε είναι λίγο.

Γι αυτό σας λέω.

Φίλοι κλείστε τις τηλεοράσεις.Δημιουργείστε κίνημα. Κι αν τόσο πολύ πονάτε για την δημοσιογραφική ποιότητα διαβάστε και λίγο Εστία


Κι επίσης, αν είστε του διαβάσματος, οργανώσετε λέσχες ανάγνωσης του αξιόλογου Δοξιάδη

Άλλη λύση στο ορατό μέλλον δεν υπάρχει. Ας μην γκρινιάζουμε κι ας παίρνουμε πρωτοβουλίες που θα μας βγάζουν (σιγά σιγά) από τον βούρκο.

Anonymous said...

Ωραίος ο 11:50. Προσέθεσε την απαραίτητη νότα νοσταλγίας. Να προσθέσω και την επιθυμία μου να ξαναδώ τους Λιάνη, Χαρδαβέλα και Δημαρά ως Ρεπόρτερς δίπλα στους Χατζάρα, Γιομπαζολιά, Στάη, Χούντα κλπ...

Anonymous said...

O παραπάνω σχολιαστής (12:19) είναι αναμφίβολα ευγενικών προθέσεων, αλλά νομίζω ότι κάνει κάποιο λάθος. Δεν βλέπει το θέμα πολιτικά. Αυτό που περιγράφει, στην ουσία πάντα γινόταν και γίνεται και τώρα. Πάντα υπήρχε η δράση κάποιων ομάδων με στόχο πιο "ποιοτικές" αναζητήσεις. Αυτό όμως δεν επιφέρει σοβαρές αλλαγές. Αποτελεί περισσότερο κάποου είδους εκτόνωση. Οι αλλαγές προκαλούνται πάντοτε από πάνω. Κάτω, στον λαό, βρίσκουν απλώς το κατάλληλο υπέδαφος για να προχωρήσουν, όταν αυτό υπάρχει.

Το πρόβλημα άλλωστε δεν είναι ελληνικό. Παντού σταδιακά εντοπίζεται η ποιοτική υποβάθμιση. Σε αντιστοιχία όμως και με τα χαρακτηριστικά του κάθε λαού. Η υποβάμιση δηλαδή δεν είναι παντού ακριβώς της ίδιας ποσότητας και μορφής. Και στην Αγγλία και στη Γαλλία λχ αλλά και αλλού υπάρχουν πολλοί που καταγγέλουν την υποβάθμιση, ακόμη και σε παλιά "κάστρα" της ποιότητας όπως στο χώρο του βιβλίου. Είναι αναπόφευκτο. Έχουν μπει πολλοί πια στο παιχνίδι και το διαμορφώνουν. Μην μας προκαλεί ψευδαισθήσεις η παράδοση που έχουν κάποιες χώρες που φαίνονται πιο ποιοτικές από τη δική μας. Βρίσκονταν ήδη σε πιο υψηλό επίπεδο και αυτό προκαλεί συγχύσεις. Η υποβάθμιση των πνευματικών προϊόντων είναι υπαρκτή παντού. Στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στα μέντια, στις τέχνες. Η κατάσταση αυτή ήρθε για να μείνει νομίζω, γιατί πατάει στις επιθυμίες των πολλών, του κοινού, όλων εμάς των καταναλωτών. Που επιβάλουμε αυτό που στην πραγματικότητα θέλουμε. Και δεν σώζει την κατάσταση η ευγενική πρωτοβουλία κάποιων μεμονωμένων παραγόντων.

ps. το επίπεδο της εφημερίδας που προτείνεις είναι και αυτό χαμηλό. Αλίμονο αν αυτό το προϊόν μπορεί να θεωρηθεί σύγχρονη και ποιοτική δημοσιογραφία, απλώς και μόνο επειδή που και που έχει κανένα ευπρεπές άρθρο που ανακυκλώνει όμως τα ίδια και τα ίδια. Η Εστία, αν και ευπρεπής εφημερίδα, μόνο σαν ιδιορρυθμία μπορεί να θεωρηθεί στους σημερινούς καιρούς. Πέρα από αυτό όμως, τι σημασία έχει αν είναι καλή ή κακή αφού δεν επηρεάζει κανέναν; Το παιχνίδι παίζεται εκεί που διαμορφώνονται μαζικά οι αντιλήψεις και οι συμπεριφορές. Και εκεί δεν φαίνεται να υπάρχει φως. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που θεωρούμε σωστό και να φροντίζουμε να απολαμβάνουμε και να βελτιώνουμε τη ζωή μας.

παλιός τηλεθεατής said...

Κάποιοι παρατηρώ ότι κοροϊδεύουν και χλευάζουν την ΕΡΤ της δεκαετίας του 80. Είναι πολύ της μόδας αυτό. Σε επίπεδο εσωτερικής ειδησεογραφίας δεν θα είχα να διαφωνήσω. Σε επίπεδο όμως εξωτερικής ειδησεογραφίας η ΕΡΤ ήταν παντοτε πλήρης. Έστω και αν τότε "χρωμάτιζε" τους Γκαντάφηδες και τους Αραφάτ για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και καθοδήγησης από το πολιτικό διευθυντήριο. Για την "ενημέρωση" λοιπόν ας κράξουμε όλοι μαζί. Για το υπόλοιπο όμως πρόγραμμα, το επιμορφωτικό και ψυχαγωγικό, τι μπορούμε να πούμε; Aς ανακαλέσει κανείς στη μνήμη του το πρόγραμμα των κρατικών καναλιών παλαιά, ακόμη και σε σκοτεινές κομματικοκρατικές εποχές φανατισμού και καφρίλας, και θα διαπιστώσει ότι ήταν θαυμάσιο. Σήριαλ πρώτης γραμμής με δουλεμένα σενάρια και κινηματογραφημένα σε φιλμ, με εξαιρετικούς ηθοποιούς και όχι όλα αυτά τα ατάλαντα ανδρείκελα που παίρνουν σήμερα όλους τους ρόλους, καταπληκτικά ντοκυμανταίρ (και κοινωνικά και πολιτικά, όχι μόνο για ζώα και ζούγκλες), σπάνιες εκπομπές που σου άνοιγαν το μάτι και λειτουργούσαν και εκπαιδευτικά. Ας πάρει κανείς ένα τυπικό πρόγραμμα κρατικού καναλιού σήμερα και ας κάνει μια σύγκριση. Τα ιδιωτικά τα αφήνω τελείως έξω από τη συζήτηση αφού απευθύνονται σε πάσχοντες ιδιώτες (με όποια έννοια θέλετε).

Anonymous said...

Δυστυχώς ο 12:51 έχει δίκιο. Χωρίς να θέλω να φανώ μεμψίμοιρος ή κλαψομούνης, την εποχή που βασιλεύουν οι στοχευμένες μετρήσεις κοινού σε όλα τα ΜΜΕ (και καλά κάνουν ως ένα βαθμό, περί επιχειρήσεων πρόκειται και όχι φιλαμθρωπικών ιδρυμάτων) είναι μοιραίο η ποιότητα να πάρει την κατιούσα. Απλώς αυτή θα διακυμαίνεται (πάντα προς τα κάτω) ανάλογα με το επίπεδο της κάθε χώρας όπως σωστά επισημάνθηκε.

Οι όποιοι θύλακες αντιστάσεως (pockets of resistance) είναι μεν ποιοτικοί, αλλά πάντα ελιτίστικοι και ως εκ τούτου ελαττωμένης παρεμβατιότητας από την φύση τους. Αφού αναφέρθηκε όμως το καλό διάβασμα, ο Καλύβας μας πληροφορεί από την "Κ" γιά την απώλεια του σημαντικού βρετανού ιστορικού Tony Judt, πολλά άρθρα του οποίου είχα την χαρά να διαβάσω από το New York Review of Books, το τελευταίο του βρίσκεται εδώ.

Anonymous said...

Ο Tony Judt ήταν ένας ενδιαφέρων και ζωντανός στο γράψιμο συγγραφέας. Δεν θα έλεγα το ίδιο και για τον Καλύβα που γράφει στο ίδιο πληκτικό στυλ με τον Παπαχελά.

Anonymous said...

Όσοι έχουν αμφιβολίες για το ότι η ποιοτική υποβάθμιση αποτελεί κυρίως στην Ελλάδα κάτι μόνιμο και σταθερό, ότι αποτελεί μονόδρομο, ας αφήσουν τα 'υψηλά' προϊόντα και ας πάρουν τη διαφήμιση. Σήμερα κατά κοινή παραδοχή οι διαφημίσεις είναι φτιαγμένες σαν να απευθύνονται σε κρετίνους. Πότε θυμάστε να είδατε για τελευταία φορά μια πραγματικά εμπνευσμένη και έξυπνη ελληνική διαφήμιση; Σκηνοθετικά, δηλαδή τεχνικά, μπορεί να είναι άρτιες. Λείπει όμως η σεναριακή έμπνευση, ο υπαινιγμός, το χιούμορ (εκτός αν πάρουμε τη χοντρή πλάκα, τύπου put the kot down, ως χιούμορ).

Τα focus groups που μετράνε προκαταβολικά το τι αρέσει στον κόσμο δεν αφήνουν περιθώρια για δημιουργικές σεναριακές πρωτοτυπίες.

Anonymous said...

1.05 σωστά αυτά που λες, εκτός από αυτό περί ιδιωτικών επιχειρήσεων. Παραβλέπεις ότι τα κανάλια (τα επίγεια τουλάχιστον) χρησιμοποιούν, για να εκπέμψουν και για να λειτουργήσουν ως επιχειρήσεις, συχνότητες του ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Άρα θα μπορούσαν να επιβληθούν κάποιες ποιοτικές προδιαγραφές, χωρίς βέβαια να το κάνουμε 1984 και χωρίς να μας πιάσει ο πουριτανισμός και να καταδικάζουμε ένα στήθος ή έναν κώλο που εμφανίστηκε σε κάποιο πρόγραμμα όπως συχνά γίνεται. Η υποβάθμιση προγράμματος δεν είναι όλα αυτά, είναι η υποβάθμιση και η έλλειψη στα σοβαρά θέματα, που έχουν καταντήσει τα κανάλια εμπορικές επιχειρήσεις λαϊκής αγοράς. Αλλά πιο κράτος να επιβάλει ποιοτικές προδιαγραφές? Το κράτος που φοβάται να απαιτήσει τα χρεωστούμενα των καναλιών και αφήνει τον Κουρή με τα πλαστά τιμολόγια να φτιάχνει και άλλο (ποιοτικό) κανάλι αντί να τον κλείσει μέσα?

Anonymous said...

Εγω το μόνο που θυμάμαι απο την ΕΡΤ ήταν το "μας συγχωρείτε για τη διακοπή" που έπεφτε σαν γκιλοτίνα διαρκώς και σε ιδιωτικό κανάλι ποτέ δεν το είδα.Κι ας μην μιλήσει ουδείς για τεχνολογική εξέλιξη γιατί τα μηχανήματα του Κουρή είναι χειρότερα απο τα τότε της ΕΡΤ...
Η ρενια θεολογίδου έκανε καλή εκπομπή.Επιπλέον όποιος κάθεται να βλέπει τηλεόραση πλήν-ΕΝΙΟΤΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ χασομεριού- του χίστορυ τσάνελ και του νατιοναλ τζεογράφικ και ποδοσφαίρου είναι πάτος.Οι ταινίες ξεκινούν στις 10 και τελειώνουν στη 1 ξεχειλωμένες απο τις διαφημίσεις.Ποιος ασχολείται με την τηλεόραση δεν καταλαβαίνω.Και δεν καταλαβαίνω γιατι να έχω και απαιτήσεις απο την τηλεόραση.Χεστήκαμε

Anonymous said...

Kαι να πω και κάτι άλλο...Ωραία η Θεολογίδου που λές, αλλα δεν θα με κρατήσει και στο σπίτι.Αν όμως το ΣΤΑΡ μου πεί οτι το βράδυ έχει γυμνή στο μπαλκόνι βίντεο την τάδε θα κάτσω να τη δω...Δεν πα να λέτε

Θανάσης ο Έλληνας said...

Η συζήτηση για τον Judt που μας θύμισε ο φίλος, μας πηγαίνει αναπόφευκτα στον Zizek (που πράγματι έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα) και αυτός με τη σειρά του μας παραπέμπει στους γαλλοσπουδαγμένους και τους κουλτουριάρηδες, δηλ. στους Δημήτριδες, οι οποίοι με τη σειρά τους μας επαναφέρουν στο αρχικό ελληνικό πρόβλημα, δηλαδή την πνευματική υποβάθμιση και τη σαχλαμάρα κυβερνώντων και κυβερνωμένων, "ελίτ" και λαού...

Anonymous said...

Να το δώ κι αυτο στην Ελλάδα.Κάντε και καμμία διαδήλωση για βελτίωση του προγράμματος,όπως κάτι ανόητοι που πετούσαν σακκούλες με σκουπίδια στο Μικρούτσικο με το μότο "σου επιστρέφουμε τα σκουπίδια που μας δείχνεις".Δηλαδή αφου τα είδαν τα σκουπίδια αντέδρασαν.Σώπα καλέ

Anonymous said...

Φίλε με την τηλεόραση έχουν την πολυτέλεια να μην ασχολούνται όσοι έχουν ήδη κάτι καλύτερο να κάνει. Το θέμα με την τηλεόραση είναι η ισχύ της, το ότι διαμορφώνει τα γούστα. Το επιχείρημα 'ποιος ασχολείται με την τηλεόραση' θυμίζει τους γραφικούς ηθικολόγους των σχολείων και των πανεπιστημίων που φωνάζουν υστερικά νομίζοντας ότι έχουν βρει τη λύση: ΄Κλείστε την τηλεόραση! Η δύναμη του τηλεκοντρόλ' και άλλες τέτοιες (αντιεπιστημονικές) αφέλειες.

Anonymous said...

εγω δεν ηθικολογώ απλά βαριέμαι...Και κοίτα να σου πώ,δεν βλέπω καμμιά Οργουελική εξέλιξη στην τηλεόραση.Να διαμορφώνει δηλαδή δικτατορικά την Τάση.Ορίστε κύριε βγήκε το ιντερνετ.Οτι θελει λέει κανείς και γράφει.Και πάλι όμως τροκτικά φίμοτρα και αηδίες επιλέγονται...Μεγάλο μάθημα αυτό του ιντερνετ και έκανε κι αυτούς του ηθικολόγους να το βουλώσουν..

Anonymous said...

@ 12:51,

Έχω στο μυαλό μου την στερεοτυπική εικόνα του μέσου αγγλοσάξονα που ρουφάει υψηλή λογοτεχνία στην στάση του λεωφορείου γι αυτό και ανέφερα τις πρωτοβουλίες τύπου Δοξιάδη. Μπορεί να έχεις δίκιο ότι παρόμοιες πρωτοβουλίες είναι καταδικασμένες να μην αφήσουν κανένα ευρύτερο αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.
Δεν παύουν όμως να είναι θετικά ψήγματα που πρέπει να επισημαίνονται.
Παρόμοια ψήγματα ή σπόροι που υπάρχουν μέσα στην ίδια την κοινωνία μπορούν να αφυπνίσουν ευρύτερες συνειδήσεις. Αυτά τα ψήγματα θα έπρεπε να προβληθούν.

Δεν χρειάζεται να ελπίζουμε σε "μαζικότητα" της ποιότητας που είναι ανέφικτη. Η ορθή αξιολόγηση και άλλες αξίες όμως που τόσο λυσσασμένα πολεμήσαμε (ή δεν τις είχαμε ποτέ) σαν κοινωνία, με την νοοτροπία της ήσσονος προσπάθειας, πρέπει με κάποιο τρόπο να επανέλθει.



Πάντως ο φαύλος κύκλος δεν σπάει με παθητική στάση και με την θεωρία οτι τα νήματα της ανάκαμαψης κινούνται από κάποιους κάπου εκεί "ψηλά" (πνευματικές ή πολιτικές ηγεσίες) που τελικώς θα επιβληθούν στον λαό.



Αντιλαμβάνομαι σωστά από τα υπολοιπα σχόλια ότι για πολλούς εδώ μέσα φταίνε οι εταιρείες (τα focus groups, το κέρδος, ο Κουρής, τα συμφέροντα, κλπ.) και συνεπώς ο καπιταλισμός και συνεπώς ο οικονομικός φιλελευθερισμός δηλαδή τελικά το δημοκρατικό πολίτευμα για την υποβάθμιση αυτή?


ΥΓ
Την Εστία την ανέφερα απλά σαν παράδειγμα εφημερίδας που δεν έχει αλλωθεί (κρίνοντας από το μέγεθός της) απο τα συμφέροντα

Anonymous said...

Ο μέσος αγγλοσάξονας ρουφάει μπύρες στη στάση του λεωφορείου και κατόπιν δέρνεται με το διπλανό του. Ήμαρτον με τη θεοποίηση της αγγλοσαξονίας. Η διαφορά των αγγλοσαξόνων είναι ότι ως πνευματική ελίτ δεν έχουν Δημητριδες, ή ακόμα κι αν έχουν, τους τοποθετούν εκεί που τους πρέπει: στη σφαίρα της γραφικότητας. Ίσως και ότι επίσης μέχρι σχετικά πρόσφατα είχαν αυστηρές ταξικές διακρίσεις. Η πλέμπα είναι παντού πλέμπα. Σε κάθε χώρα. Αυτό που τις διαφοροποιεί σε θέματα προόδου είναι πράγματι, και θα συμφωνήσω με τον παραπάνω σχολιαστή, κάποιοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται από πάνω. Όχι η μάζα από κάτω, όσο αγαπημένο μαρξιστικό δόγμα κι αν είναι αυτό-ότι οι τις αλλαγές τις επιτελεί ο λαός με τη μαζικότητα του και απλά περιμένει τον κατάλληλο εκφραστή. Η μάζα μαϊμουδίζει ασύστολα και κατευθύνεται ανάλογα από τους από πάνω. Το πρόβλημα λοιπόν είναι η ποιότητα αυτών που είναι από πάνω και όχι τόσο η ποιότητα αυτών από κάτω.

Anonymous said...

Η συζήτηση περί υψηλού, μεσαίου και χαμηλού είναι μια συζήτηση που έχει απασχλήσει πολύ την Αισθητική και τη Φιλοσοφία και δεν έχει τελειωμό. Ούτως ή άλλως πάσχει ιστορικά ο ισχυρισμός ότι κάποτε, σε ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, ο πολύς κόσμος κατανάλωνε υψηλά πράγματα. Η ψευδαίσθηση δημιουργείται απλώς επειδή οι κοινωνίες είχαν "αντιδημοκρατική" δομή και η παραγωγή (αλλά και η "κατανάλωση")της πολιτικής, της τέχνης κλπ. ήταν πάντα υπόθεση των λίγων που ήταν κατά κανόνα καλλιεργημένοι. Η απόσταση από το παρελθόν εξωραϊζει τα πράγματα. Μόλις πρόσφατα ο συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης έκανε μια ανάλυση λέγοντας πόσο κακός και βαρετός συγγραφέας είναι π.χ. ο Ουγκώ. Ότι παλαιό δηλ. δεν είναι αναγκαστικά και πιο ποιοτικό, ούτε και ότι καινούριο είναι για πέταμα.

Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η συνθετότητα που συνήθως διακρίνει το "ποιοτικό". Η συνθετότητα το καθιστά δύσκολο και γι' αυτό δυσπρόσιτο. Επομένως ο πολύς κόσμος ενστικτωδώς θα το απορρίψει. Ο μεταμοντερνισμός (που κάποιοι εδώ σατιρίζουν) προσπάθησε να βρει διαμάντια και μέσα στα σκατά της μαζικής κουλτούρας. Δεν ξέρω, μπορεί να έχει και δίκιο. Σίγουρα πάντως ενώ μπορούμε να απορρίψουμε τη μαζική κουλτούρα (ως μια κουλτούρα ευτελή που όμως δεν φτιάχνεται από τον ίδιο τον λαό αλλά από κάποιες ελίτ για να καταναλωθεί από τον λαό) δεν μπορούμε να απορρίψουμε την λαϊκή κουλτούρα (αυτή που φτιάχνεται από τον ίδιο τον λαό για να απευθυνθεί κατά βάση στον λαό).

Anonymous said...

Για να συμπληρώσω τον 2:02 συμφωνώντας απολύτως περί αγγλοσαξονίας, αυτό είναι παντού και το πρόβλημα των σύγχρονων δημοκρατιών. Πώς θα εξασφαλιστούν πολιτικές τάξεις κάποιου επιπέδου που θέλουν και μπορούν να καθοδηγήσουν, από τη στιγμή που αυτοί εκλέγονται σήμερα μαζικά από τον λαό. Δεν υποστηρίζω ότι τα ολοκληρωτικά πολιτεύματα αποτελούν λύση (τα ίδια ισχύουν πάνω-κάτω και εκεί όπου υπάρχει ολοκληρωτισμός με τη γενικευμένη διαφθορά και την ευτέλεια που κυριαρχεί και σε αυτά τα καθεστώτα), αλλά θέτω απλώς ένα πρόβλημα που εμποδίζει (και ας μην λέγεται δημοσίως ως "αντιδημοκρατικό") την ανάδειξη ικανών ηγεσιών που δεν θα φοβηθούν να κάνουν αυτό που θεωρούν ορθό, ακόμα και αν ο λαός τους καταδικάσει με την ψήφο του στις επόμενες εκλογές.

Anonymous said...

Αρκετοί παρανοούν το θέμα της 'ποιότητας'. Ταυτίζουν την ποιότητα με κάτι δυσκοίλιο, με κάτι πολύ σοβαροφανές, και θεωρούν υποχρέωσή τους να ανήκουν στην τάξη που το εκτιμά, γιατί έτσι νομίζουν ότι αναβαθμίζονται κοινωνικά (και σίγουρα ενισχύονται ψυχολογικά). Η ποιότητα όμως μπορεί όμως να ταυτίζεται και με το προσιτό, το χαρούμενο, το σχετικά εύπεπτο.

Είναι π.χ. όλα τα τηλεοπτικά παιχνίδια εξ ορισμού, ως κατηγορία προγράμματος, χαμηλού επιπέδου; Μα υπάρχει το παλαιό παιχνίδι 'Γράμματα και Αριθμοί' που το ξέραμε και στην Ελλάδα κατά το παρελθόν (και που ως Countdown παίζεται χρόνια στην Αγγλία και μάλιστα με τεράστια τηλεθέαση). Μπορεί να πει κανείς ότι το παιχνίδι αυτό είναι μη ποιοτικό; Όλες οι χιουμοριστικές εκπομπές είναι ευτελείς; Δεν υήρχαν οι εκπομπές των Python;

To έχει πει σωστά ο (αντιπαθέστατος) Λάλας: ο κόσμος μπορεί να απορροφήσει το καλό, αρκεί να του το δώσεις με έναν ενδιαφέροντα και κάπως ελαφρύ τρόπο. Το πρόβλημα είναι ότι σε αυτούς που μετέχουν στην κατασκευή και παραγωγή τέτοιων προϊόντων ή που είναι υπεύθυνοι για να τα κρίνουν και να τα κριτικάρουν δημοσίως, έχουμε κατά βάσιν δύο κατηγορίες: ή τους (κατά Παπαγιώργη) 'τυφλοπόντικες των βιβλιοθηκών' (όλους αυτούς που δεν σκάει λίγο το χειλάκι τους) ή τους χαζοχαρούμενους και εντελώς αστοιχείωτους που έχουν κατακλύσει σήμερα τα μέσα παραγωγής πολιτιστικών προϊόντων. Υπάρχει όμως και η (δυσκολότερη) μέση λύση που μπορεί να δώσει ποιοτικά προϊόντα προσαρμόζοντας την παραγωγή και στις προσλαμβάνουσες του μεγάλου κοινού.

Anonymous said...

1:23, το σχόλιό μου 1:05 δεν αναφερόταν στους ελλαδικούς ιδιωτικούς σταθμούς, ήταν "παγκοσμίου εμβελείας" γιά να χαριτολογήσω. Σωστά τα όσα λες γιά τις δημόσιες συχνότητες, αλλά όλοι γνωρίζουμε το μπορντέλο των αδειοδοτήσεων και της διαπλοκής γύρω από αυτές, σιγά μην υπήρχε εύρυθμη και νόμιμη (ειδικά γι αυτό το ζήτημα) διευθέτηση στην μπανανία!

Να συμφωνήσω με τα παρακάτω σχόλια και με το διαρκές ζητούμενο που δεν είναι άλλο από την εκλογή ποιοτικών ηγεσιών στην εποχή των focus groups και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που σχεδόν πάντα εγγυάται τον χαμηλότερο δυνατό παρονομαστή...

Anonymous said...

Γνωρίζω και εγώ προσωπικά τον Φέδερστοουν, έναν από τους νέους συμβούλους του Γιωργάκη. Σίγουρα είναι πολύ μέτριος και η γνώση που έχει για τα ελληνικά πράγματα είναι πολύ περιορισμένη και επιφανειακή και σίγουρα πολύ θεσμική και ακαδημαϊκή. Θυμάμαι ότι σε μια συζήτηση αγνοούσε βασικές λεπτομέρειες της ελληνικής πολιτικής και πολιτικής ιστορίας, πράγμα που μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Ο Φέδερστοουν παρουσιάστηκε ως ειδικός σε θέματα Ελλάδας για λόγους πιο εύκολης επαγγελματικής εξέλιξης. Επειδή στη Βρετανία ελάχιστοι ειδικεύονταν στην ελληνική πολιτική, εκείνος επέλεξε την Ελλάδα ως αντικείμενό του και έγινε καθηγητής για πολλά χρόνια στο Bradford πριν πάει εδώ και λίγα χρόνια στο LSE. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν γνωρίζει ελληνικά, πράγμα που είχε επισημάνει και η εφημερίδα Επενδυτής, μιλώντας για "σκάνδαλο" σε σχέση με την εκλογή του ως επικεφαλής του Hellenic Observatory του LSE. Όποιος έχει τις αντοχές να διαβάσει τα άρθρα του που του παραγγέλνει ο Παπαχελάς για την Καθημερινή, μπορεί να καταλάβει τη θεσμική και θεωρητικολογική του προσέγγιση, τον "κανονιστικό" του λόγο και να διαπιστώσει πόσο ταιριάζει στο στυλ και την αντίληψη του χαζοχαρούμενου και αφελέστατου τύπου που παριστάνει σήμερα τον πρωθυπουργό σε αυτή τη μικρή χώρα των Βαλκανίων.

Anonymous said...

Κακώς εκπλήσσει κάποιους η επιλογή ελαφρών συμβούλων από τον ΓΑΠ. Μου έλεγε σε ανύποπτο χρόνο στενός συνεργάτης του, με αφορμή της πρόσληψη μιας κοπελίτσας πασόκας που καλά-καλά δεν είχε αποφοιτήσει από τα ΤΕΙ,της Αίγλης Μπαλαμάτση, ότι έτσι λειτουργεί πάντα ο Γιώργος. Επειδή απεχθάνεται τους κομματικούς μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και όλα τα κομματικοδίαιτα στελέχη που του θυμίζουν τον πατέρα του που μισεί, μπορεί να γνωρίσει κάποιον στον δρόμο ή επειδή του έστειλε κάποιο email γεμάτο γλυκερές κοινοτοπίες και να τον προσλάβει ή να τον αναδείξει στην κομματική και κυβερνητική ιεραρχία. Γιώργος είναι αυτός, δεν είναι παίξε-γέλασε.

Anonymous said...

Έλληνας vs ΔΝΤ

Anonymous said...

Σωστά έχει τεθεί το θέμα με τις ευθύνες και της λεγόμενης κοινής γνώμης και του ρόλου που διαδραματίζει στη γενικότερη στασιμότητα ή και υποβάθμιση.

Ας πάρουμε το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων και των προσεχών δημοτικών εκλογών. Ο Κουβέλης προτείνει τον Καμίνη. Δεν ξέρω αν είναι καλός ή κακός αυτός ο τύπος, αλλά πάντως είναι ένας άνθρωπος έξω από τα γνωστά παρακμιακά κομματικά εργαστήρια. Το ΠΑΣΟΚ σκέφτεται να τον στηρίξει. Να πως γίνεται η ανέωση του προσωπικού, θα μπορούσε να πει κανείς. Αμ δε. Γιατί έρχονται οι μετρήσεις της κοινής γνώμης και σου λένε "χαμηλής αναγνωρισημότητας ο Καμίνης. Δεν θα το ψηφίσει ο Λαός". Τα βλέπει αυτά ο Γιωργάκης και τα στελέχη του και σου λένε ΟΧΙ ο Καμίνης. Και να σου πάλι η ασήμαντη κομματική Φώφη για υποψήφια. Η ασήμαντη κομματική Φώφη, που όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις μπορεί να κερδίσει. Ο λαός λοιπόν στηρίζει Φώφη και όχι Καμίνη. Και το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί τη λαϊκή βούληση. Τι να κάνουμε λοιπόν; Να καταργήσουμε τις μετρήσεις επειδή επηρεάζουν; Να καταργήσουμε δηλαδή την επιστημονική εξέλιξη;

Δεύτερο παράδειγμα, αντίστροφης κατεύθυνσης. Η ΝΔ κάνει μετρήσεις για να τσεκάρει δημοφιλίες για την Περιφέρεια Αττικής. Τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα είναι μπροστά. Άρηδες, Μεϊμαράκηδες και το κακό συνπάντημα. Ο κόσμος που υποτίθεται τους απεχθάνεται όλα αυτά. Έρχεται ο Αντωνάκης και πάει κόντρα στις δημοφιλίες και προτείνει... Κικίλια. Πόσο μαλάκας πρέπει να είναι κανείς για να παίρνει το ρίσκο μιας αντιδημοφιλούς επιλογής και αντί να στηρίξει κανένα σοβαρό καινούριο άνθρωπο, στηρίζει... Κικίλια! Αν στήριζε για λόγους επιβίωσης κανέναν από τους γνωστούς, θα λέγαμε ΟΚ, πολιτικάντης είναι, δεν θέλει να πάρει το ρίσκο. Αλλά να παίρνεις το ρίσκο και να στηρίζεις... Κικίλια, δείχνεις ότι έτσι κι αλλιώς, με ή χωρίς την πίεση της κοινής γνώμης, είσαι ένας ασήμαντος και ανέμπνευστος κουτσουροειδής πολιτικάντης, ένας μαλάκας με (αρχαιοπρεπέστατη) περικεφαλαία.

Anonymous said...

Χαχαχαχαχα, πολύ σωστό αυτό με τον Αντωνάκη και τον Κικίλια. Τι να τα κάνεις όμως, έτσι είναι αυτοί οι πρίγκηπες-φλώροι της πολιτικής, και, τηρουμένων των αναλογιών νομίζω ότι μπορούμε να πούμε ότι ο Γιωργάκης δείχνει πιό "δυναμικός" από τον Αντωνάκη (μεγαλύτερη προσήλωση στις νερομπογιές, κρατάει το κουβαδάκι καλύτερα κοκ). Είχε και η Μαργωμένου αφιέρωμα στην σημερινή Κ σε αυτόν τον πολλά υποσχόμενο νέο, τον Κικίλια:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_28/08/2010_412971

Anonymous said...

Κάποιος είχε ρωτήσει για τον καλλιτέχνη Λάλεζα και που παίζει. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τον δει εδώ στις Σπέτσες τη Δευτέρα το βράδυ. Θα είμαστε όλοι εκεί.

Anonymous said...

Ο Christopher Hitchens, ο νάρκισσος αυτός (και αρκετά εκνευριστικός) δημοσιογράφος-συγγραφέας (το τελευταίο του αυτοβιογραφικό βιβλίο Hitch-22 που κάθησα δυστυχώς και διάβασα είναι περίπου για πέταμα...), αποκάλυψε ο ίδιος στον Vanity Fair στο οποίο αρθρογραφεί ότι πάσχει από καρκίνο. Τα πολλά χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης τσιγάρων (όχι πούρων, είτε με, είτε χωρίς, δαχτυλίδι) και ουίσκι άφησαν το στίγμα τους. Η θεραπεία που ακολουθεί τον οδήγησε στην περίπου ολική απώλεια των μαλλιών του. Η ειρωνεία είναι ότι τελευταία έκανε χιτ με ένα πολύ κακό βιβλίο περί Θεού (προσωπικά είμαι άθεος, αλλά αυτό δεν με κάνει να υποστηρίζω ένα κακό και εξυπνακίστικο βιβλίο μόνο και μόνο εναντίον της θρησκευτικής πίστης), ενώ, όπως μαθαίνω, ο ίδιος, τώρα με την ασθένειά του, έχει ουσιαστικά, αν και δεν το παραδέχεται δημοσίως, αρχίσει να μαλακώνει σχετικά με τα ζητήματα πίστης. Άλλη μια απόδειξη ότι μπροστά στα προσωπικά δράματα που αντιμετωπίζουμε στη ζωή, οι άκπαμπτες ιδεολογικές συνέπειες πάνε περίπατο ακριβώς γιατί δεν έχουν καμιά σημασία.

Anonymous said...

Ραφαηλίδης

Anonymous said...

Κρίμα. Ο Hitchens ανήκε στην κατηγορία δημοσιογράφων που οι αγγλοσάξωνες αποκαλούν bloodhound (λαγωνικά εδώ), αντιπαθητικοί, "πεζοδρομιακοί" τύποι ως επί το πλείστον που παθιάζονται με το θέμα τους (ίσως εκεί να εξηγούνται και οι αστοχίες τους), ο Ραφαηλίδης που αναφέρθηκε είναι μία καλή αναλογία, και ο Σπύρος Καρατζαφέρης επίσης τις ένδοξες μέρες του Καντιώτη που μας άφησε χρόνους σήμερα. Μία μεγάλη επιτυχία του Hitchens ήταν η απομυθοποίηση της "μητέρας" Τερέζας, της αλβανίδας θεομπαίχτρας που έκανε παρέα με τον Εσκομπάρ στις πριβέ κλινικές της Ελβετίας. Ο Hitchens την αποδόμησε με μεθοδικότητα και περίσσιο σαδισμό στα πρότυπα της δημοσιογραφίας του είδους που δυστυχώς έχει εκλείψει στις μέρες μας...

Anonymous said...

Σωστά τα λες . Ακόμα και για τον Καρατζαφέρη, τον κουμπάρο του Πάγκαλου, ισχύει αυτό που λες. Μου έλεγε έμπειρος δημοσιογράφος που ΔΕΝ συμπαθεί τον Καρατζαφέρη, ότι ο Σπύρος είχε αφήσει εποχή τότε με τα βιβλία-έρευνες που έκανε για τους παπάδες αλλά και γενικά. Ήταν μια ερευνητική δημοσιογραφία α λα ελληνικά (άρα και λίγο πρόχειρα), αλλά σε κάθε περίπτωση ερευνητική δημοσιογραφία. Αυτά πάνε τώρα. Ακόμη και οι παλαιοί ρεπόρτερς σαν τον Σπύρο βαρέθηκαν.

Anonymous said...

Στον Χίτσενς μπορείς και να θαυμάσεις στοιχεία και να αντιπαθήσεις. Η προσήλωση του στα πιστεύω του και ο τρόπος που τα υπερασπίζεται ίσως είναι στοιχεία άξια θαυμασμού.
Από την άλλη , ένα κόλλημα που βλέπει κανείς στον Χίτσενς, μια μονομέρεια, ίσως και εμπάθεια σχετικά με ανθρώπους και πράγματα που δεν του αρέσουν ίσως είναι λόγοι αντιπάθειας.
Πάντως πρόκειται για μάλλον υπερτιμημένο δημοσιογράφο. Άσε για συγγραφέα.

Anonymous said...

Από την Ελευθεροτυπία:

"ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ τη δημοσιογραφία αλλά και τη δημοκρατία, τα δωρεάν media! Το συμπέρασμα ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, που μελέτησαν τις δωρεάν εφημερίδες και την τζάμπα κουλτούρα του Ιντερνετ για να καταλήξουν στη διαπίστωση ότι το...

...ρεπορτάζ των κοινωνικών θεμάτων αντικαταστάθηκε από ένα ανελέητο ινφοτέινμεντ. Αλλως πως από ζητήματα «ανθρωπίνου ενδιαφέροντος», που αφορούν σε διασήμους της μίας στιγμής ή έστω των δεκαπέντε λεπτών.

Τα δωρεάν ΜΜΕ, συνεχίζει η έρευνα, κατάφεραν να κλέψουν κόσμο από τις εφημερίδες, με αποτέλεσμα να χάσει τον προσανατολισμό του ο καταναλωτής της ειδησεογραφίας και να μην αναγνωρίζει πια την ποιοτική δημοσιογραφία. Και πώς αντέδρασαν τα υπόλοιπα media; Εσπευσαν κι αυτά με τη σειρά τους να συνταχθούν με τις μάζες και να ρίξουν το βάρος στο καταραμένο ινφοτέϊνμεντ και στις παραφυάδες του.

Κι ο κατήφορος δεν δείχνει να έχει τέλος..."

Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα, (ή στερνή μου δόση να σ' είχα τώρα κατά Ζωρζ Πιλαλί)...

Anonymous said...

Ενδιαφέρουσα η συζήτηση για τον ρόλο της κοινωνίας, των Μέσων και του περιβάλλοντος και τη θέση του ατόμου μέσα σε αυτό το περιβάλλον.

Τα πράγματα όμως δεν φαίνεται να μπορούν να αλλάξουν. Οπότε θα πρότεινα κανείς να το δει αντίστροφα. Να δει δηλαδή τα θετικά αυτής της κατάστασης. Και αυτά είναι πολλά.

Κανείς δεν μπορεί να συγκρίνει το επίπεδο ζωής του μέσου ανθρώπου σήμερα με το αντίστοιχο οποιασδήποτε εποχής. Μιλάμε με μετρήσιμα, πραγματικά κριτήρια και όχι με θεωρίες και ρομαντικού χαρακτήρα επιχειρηματολογίες.

Επίσης, παρά την κρίση του, ο καπιταλισμός παραμένει ένας ισχυρό σύστημα. Ευτυχώς, και παρά τις δαιμονοποιήσεις αυτού του συστήματος από διάφορους "πειρατές του ονείρου" τόσο από αριστερά όσο και από (παλαιο) δεξιά. Οι ατέλειές του δεν εμποδίζουν αυτό το υπέροχο και κυρίαρχο σύστημα να δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να αναδείξει την ατομικότητά του, να δημιουργήσει, να επινοήσει και να ζήσει δημιουργικά απολαμβάνοντας τα (πολλά) καλά αυτής της ζωής.

Η τάση των ανθρώπων είναι πάντοτε να μεγεθύνουν τα αρνητικά στοιχεία της εποχής τους και να μειώνουν τη σημασία των θετικών. Ας το κάνουμε αντίστροφα. Ίσως έτσι είναι πιο σωστό, αλλά σίγουρα μας συμφέρει και περισότερο.

Anonymous said...

Πράγματι είναι αξιοθαύμαστο το πως αναδεικνυεται η ατομική ικανότητα των 8χρονων πιτσιρικάδων που δουλέυουν στα εργοστάσια της Νike και των λεγεώνων που δουλεύουν με 2 δολλάρια βδομαδιάτικο στις πετρελαιοπηγές του Νίγηρα

Anonymous said...

473 MASTURBATORS..........

Anonymous said...

θα άξιζε κανείς (εκτός ίσως από τον αυνάνα με τα κεφαλαία) να διαβάσει πάνω στο θέμα όλη την προβληματική της Ayn Rand και ειδικά το αριστούργημά της Atlas Shrugged. Πρόκειται βέβαια για ένα εμμονικό έργο που ίσως απευθύνεται σε εμμονικούς, ένα βιβλίο στην ουσία ουτοπικό. Αξίζει όμως τον κόπο να έρθει κανείς σε επαφή με την αρχική προβληματική του, την ατομικότητα, την ευθύνη του ατόμου απέναντι στους ανθρώπους και τον Θεό. Και τελικά να απαντήσει στο ερώτημα "Who is John Galt";

Anonymous said...

έχει και στο you tube μια ταινία αρχαία-προ ημερών την έβλεπα- το fountainhead βασισμένο σε βιβλίο αυτηνής τση φιλελεύθερης της ραντ...Προβληματισμοί επιτυχημένων ανθρώπων φιλελεύθερων περλικών ΑΛΛΑ και αναρχικών...

Anonymous said...

Μην το λες, ο αυνάν έχει πάρει το λόουερ (στα Γιάννενα έχουν καλά φροντιστήρια).

Anonymous said...

ΞΥΝΟΑΓΓΛΟΣ δηλαδή

Anonymous said...

Καλά, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε απολύτως στα σοβαρά και κατά γράμμα αυτά που λέει ο Rand. Απλώς δίνει ένα χρήσιμο προβληματισμό σε μια εποχή που η μαζικότητα κυριαρχεί. Yπάρχει και η πολύ καλή ταινία The Passion o Ayn Rand για όποιον ενδιαφέρεται να δει τη βιογραφία της με την εξαιρετική Helen Mirren στον ρόλο της συγγραφέως. Έτσι κι αλλιώς η Rand ήταν μια αρκετά ιδιόρρυθμη προσωπικότητα, αλλά πάντως το έργο της, είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κανείς, έχει νομίζω ενδιαφέρον, αν και προσωπικά δεν είναι του γούστου μου η φιλοσοφία του objectivism.

Anonymous said...

Ούτε εγώ συμφωνώ με τα θεώρηση της Rand αν την δούμε ως ιδεολογία. Υπήρξε πάντως ένα πολύ καλό μυαλό και κυρίως με πρωτότυπες ιδέες και χαρακτηριστική τόλμη να τις προβάλλει (ας σκεφτούμε ότι ήταν και γυναίκα). Για να έρθουμε όμως όπως πάντα στα δικά μας, το πολύ αστείο με την Rand είναι ο τρόπος που την υιοθέτησαν εδώ μερικά φανατικά γαλακτομπουρεκόπαιδα. Κυρίως ο Ανδριανόπουλος που την αντιετώπισε όπως αντιμετωπίζει ο Κοινούσης τον Χριστούλη. Για πολλά γέλια μιλάμε, από έναν τύπο που ενώ σου πιπίλιζε το μυαλό στις ιδιωτικές και δημόσιες συζητήσεις του για την Rand, μετά ανέβαζε στα μπαλκόνια τον Ντέταρι για να εκστασιάζονται οι μάζες. Κατά τα άλλα Rand και άγιος ο θεός...

Βέβαια μετά ήρθαν και οι ρεπλίκες του Ανδριανόπουλου, κάτι Σκάλκοι, κάτι Περλικοί και άλλες αστείες φιγούρες, να κάνουν το θέαμα ακόμα πιο κωμικό, αφού οι ρεπλίκες είναι πάντα και λιγότερο πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες.

Anonymous said...

Μα 2:59, το λάθος είναι ακριβώς ότι κάποιοι προτιμούν να αντιμετωπίζουν την Ραντ ως εισηγητή μια ιδεολογίας. Η αξία -η πολύ μεγάλη αξία- της Ραντ βρίσκεται κατά τη γνώμη μου σε ένα σημείο που την καθιστά πραγματικά αξιοπρόσεκτη και σημαντική: στην εμμονή της να μιλήσει με ενθουσιασμό υπέρ του ατόμου το οποίο ζει αυθεντικά και για να το κάνει αυτό πρέπει να αντιπαρατεθεί με όλες τα συμβατικά, ευτελή και φοβισμένα άτομα που αποτελούν στην πλειονότητά τους τις κοινωνίες. Και να δείξει τον κίνδυνο που διατρέχει και όποιος ακόμη έχει τις προϋποθέσεις να ζήσει αυθεντικά, να απορροφηθεί από τη μαζικότητα και την μετριότητα. Ως ένα σάλπισμα προς την ατομικότητα με την έννοια της αυθεντικότητας πρέπει κατά τη γνώμη μου να δει το έργο της Ραντ όποιος θέλει αμερόληπτα να ασχοληθεί με τη συγγραφέα και το έργο της.

Anonymous said...

Ναι, και γι αυτό η Rand στην ουσία αντιπαρατίθεται στην ανθρώπινη φύση, ακολουθώντας νιτσεϊκά πρότυπα. Γι αυτό σωστά γράφτηκε παραπάνω ότι σε επίπεδο μαζικό, η θεωρία της είναι ουτοπική (και πια θεωρία-ιδεολογία δεν είναι δηλαδή).

Anonymous said...

Πολύ ενδιαφέρον αυτό το σημείωμα από την Ελευθεροτυπία που έβαλε σε σχόλιο κάποιος φίλος. Καθόλου τυχαίο σύμπτωμα μιας γενικευμένης στροφής προς τη μαζικότητα. Επίσης δένει πολύ ωραία και με όλη τη συζήτηση που έγινε με πολλά σχόλια εδώ, αφού η μαζικοποίηση είναι το πιο βασικό πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα της εποχής.

Anonymous said...

Το θέμα του (κυρίαρχου σήμερα) τζάμπα το είχε θίξει, σε άλλο πλαίσιο, και ο Μάνος Χατζηδάκις. Έλεγε ότι απεχθανόταν το τζάμπα, τις δωρέαν συναυλίες και όλα τα σχετικά, γιατί ο άνθρωπος ό,τι δεν πληρώνει (έστω και συμβολικά) δεν το εκτιμά.

Anonymous said...

γαλακτομπουρεκόπαιδα χαχαχα..καλό

Anonymous said...

Χωρίς διάθεση υποτίμησης, η Ραντ είναι προϊον του καιρού της. Μπείτε γιά λίγο στην θέση της: Φανταστείτε ότι γεννηθήκατε εύποροι πριν την ρωσική επανάσταση, βιώσατε στο πετσί σας όλη την καφρίλα που επακολούθησε με την συντριβή της ατομικότητας και την (μούφα) ύμνηση της μαζικότητας εν ονόματι κάποιας σοσιαλιστικής δυστοπίας και μετά από όλο αυτό προσγειώνεστε στην Αμερική της δεκαετίας του '20 με την δική της εκδοχή της συντριβής της ατομικότητας. Πραγματικά αξιοζήλευτες εμπειρίες γιά όποιον είχε το στομάχι να τις αντιμετωπίσει (και η Ραντ το διέθετε σε αφθονία). Είχε, εν ολίγοις, αυτό που ο Timothy Garton Ash προσφυώς ονομάζει moral luck (ηθική τύχη) να βιώσει τις δύο κρατούσες κοσμοθεωρίες της εποχής της και με (πολύ) καθαρό μυαλό να αποφανθεί γιά τον κίνδυνο που εκπροσωπεί η μαζικότης στον συνειδητοποιημένο άνθρωπο και να προτείνει τον (φιλοσοφικό) εγωϊσμό σαν την μόνη λύση. Καθόλου άσχημα νομίζω...

Anonymous said...

λοιπον, μαγκες, τερμα το φιλοσοφικο διαλειμμα, τα κεφαλια μεσα τωρα, δεν θα το κανουμε τεϊον κυριων εδω! που ειναι αυτο το παιδι ο καραϊσκος να μας ριξει καμμια παραδοση για σαγιοναρες και πουρα;

Anonymous said...

οχι αλλη ανοησία με καραϊσκο. Να κάνουμε έξυπνα αστεια σχόλια το καταλαβαίνω. Να γελάμε δήθεν με ποταμό χαζοαστείων για κάποιον ανύπαρκτο είναι χαζομάρα δεν βρίσκετε?

Anonymous said...

αυτο τωρα φιλε ηταν η μητερα των χαζοαστειων, ακου ανυπαρκτος ο καραϊσκος!

Anonymous said...

Μερικές τίμιες, αγνές, ηθικές, σταράτες αριστερές κουβέντες από έναν σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο γιά νάρθουμε στα ίσα μας:

http://tiny.cc/vwwjy

Ο Θανασάκης διδάκτωρ said...

Μικρός που είναι ο κόσμος! Τυχαίνει να γνωρίζω κι εγώ αυτόν τον σύμβουλο του Γιωργάκη, τον Featherstone. Είχα αυτή την τύχη (ή την ατυχία εν προκειμένω). Συμπλέω με τα σχόλια που γράφηκαν για τον άνδρα, αν και δεν ξέρω με ποια ιδιότητα τον γνωρίζουν οι σχολιαστές που αναφέρθηκαν σε αυτόν. Εγώ δεν τον γνωρίζω ως πρόσωπο. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τον Kevin ως επιστήμονα. Και αυτό μερικώς. Ιδού η μικρή μου περιπέτεια.

Είχα πάντα πολύ περιορισμένη (και με την πάροδο του χρόνου έχω ακόμη λιγότερη) εκτίμηση για τον κόσμο των σούπερ επιστημόνων, διδακτόρων, ακαδημαϊκών δασκάλων κλπ. Ναρκισσισμός, ασημαντολογία, σπουδαιοφάνεια, έλλειψη χιούμορ, αυτοαναφορικότητα, κρίσεις μεγαλείου κλπ. Έχοντας όμως ως στόχο να παρατείνω την παραμονή μου στην αγαπημένη χώρα των Jaguars (και μάλιστα με το status του αργόσχολου φοιτητή), αποφασίζω να συνεχίσω την αργοχολίαση με ένα διδακτορικό. Όλα θαυμάσια. Καλοπέραση, ελεύθερος χρόνος, ταξίδια, γυναίκες, απολαύσεις, αλλά και απολαυστική μελέτη σε πλήρεις βιβλιοθήκες και γνωριμίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους, καταπληκτικές συζητήσεις κλπ. Με λίγα λόγια κάπως έτσι πρέπει να είναι ο παράδεισος, σκεφτόμουν. Φτάνει ο καιρός και πρέπει να παραδώσω το διδακτορικό και να τελειώνω (για να μην καταντήσω και σαν τον Δρούτσα ως "διδάκτωρ σε αναμονή"). Ετοιμάζομαι λοιπόν για το viva. Το πανεπιστήμιο, επειδή εν τω μεταξύ έχουμε γίνει και φίλοι με τους supervisors καθηγητές και διδάσκω και κάποιες ώρες στους προπτυχιακούς, με ρωτάει ποιον θέλω για external examiner. Μου δείχνουν έναν κατάλογο ονομάτων. Λέω βάλτε τον Kevin, αφού έχει φαίνεται να έχει ασχοληθεί χρόνια με το αντικείμενο. Μου ορίζεται λοιπόν ως εξεταστής και από τη στιγμή εκείνη και μετά βρίσκομαι στην αναμονή για πάνω από ενάμιση χρόνο. Μήπως ο κύριος καθηγητής ήθελε να μελετήσει πολύ καλά την εργασία μου; Όχι. Μήπως ήταν ασθενής; Πάλι Όχι. Ο λόγος ήταν ότι ο κύριος αυτός μετακόμιζε από το Bradford στο LSE και δήλωνε ότι...πιεζόταν χρονικά. Από μήνα σε μήνα μεταφερόταν η εξέταση του κωλοδιδακτορικού, με ευθύνη του αγενούς Kevin, με συνέπεια να ψυχρανθώ (πρόσκαιρα) και με τους δικούς μου καθηγητές, οι οποιοι δεν ήξεραν τι να μου πουν. Με τα πολλά, και μετά από περίπου 16-18 μήνες, κλείνουμε την ημερομηνία και μια ωραία (βροχερή) ημέρα πηγαίνω άνετος και ωραίος (φορώντας και ένα αγγλικό tweed σακάκι) στην παρουσίαση, με τη βεβαιότητα του ανθρώπου που γνωρίζει το θέμα του, αλλά σταδιακά βρίσκομαι προ εκλήξεων. Ο καθηγητής που βλέπω μπροστά μου, με το συντηρητικό ντύσιμο, τα μπορντώ κρεπ παπουτσάκια με κορδόνι και το παντελόνι ελαφρώς καμπάνα, αρχίζει να λέει διάφορα πράγματα για την ελληνική πολιτική προφανώς άσχετα, που με κάνουν να αντιδρώ με αμηχανία. Για να μην τον θίξω, δεν αμφισβητώ ευθέως αυτά που μου λέει, αλλά μόνον δια της πλαγίας, πούστικης (αγγλικής) οδού. "Ίσως δεν είναι ακριβώς έτσι", "μου φαίνεται ότι ο τάδε δεν έκανε ακριβώς αυτό" κλπ. Μέχρι που φτάνει η ώρα να αμφισβητήσει την πρωτοτυπία μιας κεντρικής ανάλυσής μου λέγοντας ότι αυτό το έχει διαβάσει στον τάδε. Αφού του λέω, όσο πιο ευγενικά μπορώ, ότι ο Τάδε όχι μόνο δεν λέει αυτά αλλά δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τη συγκεκριμένη πτυχή του θέματος, ο καθηγητής επιμένει. Τα παίρνω κι εγώ και του τη λέω άσχημα. Θυμώνει και μου λέει ότι θα αποφασίσει αφού γυρίσει σπίτι του και συμβουλευθεί το σύγγραμμα του Τάδε. Οι υπόλοιποι καθηγητές νιώθουν άβολα. Για να μην απεραντολογούμε, ο κύριος καθηγητής, μετά από τρεις μέρες, ενημερώνει τους λοιπούς εξεταστές αλλά και εμένα ότι τελικά είχε λάθος αναγνωρίζοντας το επιχείρημά μου.

Κατανάλωσα πολλές μπύρες (και)εκείνο το απόγευμα με τους καθηγητές μου, γελώντας με την επιπολαιότητα και επιφανειακότητα διαφόρων "ειδικών" από το χώρο της υψηλόφρονος academia...

Anonymous said...

Eίμαι θαυμαστής του Τσακνή. Πάψτε την κοροϊδία.

Anonymous said...

Μέχρι και ο Γιανναράς κάνει λόγο από την στήλη του στην Κ σήμερα γιά την εξηλιθίωση των μαζών (βέβαια, με την δική του σκατόψυχη και μίζερη, γιά να μην πούμε ηλίθια, οπτική), είναι πάντως χαριτωμένος:

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_29/08/2010_413050

Παντελής said...

Παιδιά πολύ ωραία η συζήτηση σας, αλλά μου έκανε εντύπωση το σχόλιο του 2:21, ότι δηλαδή η ενασχόληση με τη Rand αφορά όχι μόνο τους φιλελεύθερους ΑΛΛΑ και τους αναρχικούς.
Τι ακριβώς θέλει να πει ο σχολιαστής; Πως είναι δυνατόν να ενδιαφέρει τόσο διαφορετικούς χώρους η Rand; Μήπως υπονοεί ότι κάπου αυτοί οι χώροι μοιάζουν; Σχόλιο δυνατό νομίζω, εποικοδομητικό και πάνω απ'όλα λακωνικό και περιεκτικό. Με έβαλε σε σκέψεις για πολλά πράγματα.
Μήπως μπορεί ο σχολιαστής να επεξηγήσει λίγο περισσότερο τί ακριβώς εννοεί;

Anonymous said...

'Τερατουπόλεις'; όχι άλλον Γιανναρά please. Καλύτερα να διαβάζουμε αυτόν τον Καραίσκο.

Anonymous said...

Φίλε μου ως ίνδαλμα έχουν την Rand οι αναρχοφιλελεύθεροι. That's all.

Anonymous said...

Έχω διαβάσει μερικά άρθρα του Featherstone στην Καθημερινή. Δεν λέει τίποτα. Αναμασήματα για θεσμούς, λειτουργίες, τη διαφθορά που πρέπει να παταχθεί, τις πελατειακές σχέσεις, δηλαδή πράγματα γνωστά από πολλά χρόνια και χιλιοειπωμένα

Anonymous said...

Και κυρίως πολύ θεωρητικά. Ωραίους συμβούλους ψώνισε ο Γιώργος.

Anonymous said...

ακριβώς! το ακρο αωτο του φιλελευθερισμού ειναι ο αναρχοφιλελευθερισμός που πρεσβευει την πλήρη ατομικη ελευθερια σε καθεστως ελευθερη αγορας

Anonymous said...

Παντελή αυτό είναι το θέμα. Επειδή η Rand προπαγανδίζει τον εγωϊσμό στα απώτατα όριά του, την απόλυτη ατομικότητα, είναι εύλογο ότι ο χώρος που έχει τα γραπτά της ως ευαγγέλιο είναι ο αναρχοφιλελεύθερος, που στην Ελλάδα εκπροσωπείται κυρίως από τον Τάκη Μίχα.

Anonymous said...

8:19 Φιλελεύθερος δηλώνεις πολιτικά;

Anonymous said...

Ενδιαφέρον. Ο Ανδριανόπουλος που ανήκει; Στους γαλακτομπουρελεύθερους;

Anonymous said...

Έχω ακούσει τον featherstone και εγώ σε μια ομιλία. Ευπρεπής άνθρωπος μου φάνηκε αλλά μάλλον πολύ βαρετός σε αυτά που έλεγε.

Anonymous said...

Καλά, ας μη μιλάμε για ανέκδοτα τύπου Ανδριαμόνόπουλου. Ο Μίχας ας πούμε που αναφέρθηκε, αν και της ίδια πάνω κάτω γραμμής, είναι πιο διαβασμένος και τεκμηριωμένος.

Anonymous said...

Εγώ πάντως δηλώνω Ανδριανοπουλικός-Ντεταρικός.

Anonymous said...

εχει αυτός ο featherstone καμμία σχέση με τα ελαστικά firestone?

Anonymous said...

Επιτέλους με το σχόλιο του 8:28σοβαρεύει η συζήτηση. Πάνω που ήμουνα έτοιμος να βγάλω το The Oxford Companion to Philosophy

Anonymous said...

Θα ήθελα να πω κάτι για τον Ανδριανόπουλο. Νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα ότι ως πολιτικός είναι ελαφρύς. Στα ελληνικά όμως δεδομένα ξεχωρίζει με τη θεωρητική του επάρκεια, άσχετα αν συμφωνείς ή διαφωνείς μαζί του. Ήταν ίσως ο πρώτος που άρχισε να προμοτάρει, να κάνει γνωστό, τον φιλελευθερισμό στην Ελλάδα. Αν και δεν είμαι φιλελεύθερος, νομίζω ότι αυτό πρέπει να του πιστωθεί.

Anonymous said...

Ο Ανδριανόπουλος αυτοδιαφημίζεται ως περιζήτητος σε διεθνείς κύκλους για να τους φωτίσει με τις γνώσεις και τις συμβουλές του. Είναι δε τόσο περιζήτητος ώστε σήμερα διευθύνει ένα ινστιτούτο διεθνών σχέσεων του αμερικανικού κολλεγίου.

Anonymous said...

Φίλε από το στόμα μου το πήρες! Είμαι σε διακοπές ακόμα αλλά ποτέ δεν αποχωρίζομαι το αγαπημένο μου Companion (το οποίο μάλιστα είχα ήδη ανοίξει στο λήμμα "Δημήτρις"...).

Anonymous said...

Ο 8:35 είναι διακοπές στις Σπέτσες

Anonymous said...

Από που συνάγεται αυτό; έχει Δημήτριδες στις Σπέτσες;

Anonymous said...

το βαρόμετρο της παρακμής είναι το πασόκ σ' αυτη την χώρα. Ούτε το ΠΑΜΕ ούτε ο Αλαβάνος ούτε η Δεξια. Ως κυβέρνηση το 80 είδαμε τί έφτιαξε, δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ που ήλεγχε πλήρως τον κομματικόσυνδικαλιστικό στρατό του Δημοσίου εμπόδισε το δεξιό ΠΑΣΟΚ του Μητσοτάκη ή του Καραμανλή να εφαρμόσουν τις αναγκαίες αλλαγές που τώρα μας επιβάλλονται μέσω μνημονίου

Ποιός δεν θυμάται πχ. τον Γιωργάκη στους δρόμους με σηκωμένη γροθιά δίπλα στους απεργούς να φωνάζει ενάντια στο ασφαλιστικό της Πετραλιά. Που είναι απλή οδοντόκρεμα βέβαια στο τωρινό ασφαλιστικό του Λοβέρδου

Τα ίδια και στην Παιδεία όπου ο Γιωργάκης δείλιασε να στηρίξει την ΝΔ στο άρθρο 16.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πλεον οτι 'οποια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την φέρει εις πέρας.

Όχι εξαιτίας μεγαλύτερης ικανότητας σε σχέση με την ΝΔ, αλλά επειδή με τον διαπλεκόμενο τύπο συντριπτικά υπέρ του αλλά και τον πρασινοφρουρικό κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό υπό τον έλεγχό του, ελέγχει ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει και φορείς που παραδοσιακά δεν πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ όπως πχ οι βιομήχανοι, έμποροι κλπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τινι μετρω, μεταρρυθμιστικές περίοδοι μπορούν να χαρακτηριστούν η περίδος Σημίτη και η σημερινή του Γιωργάκη.

Γι' αυτό πιστέυω ότι βαρόμετρο θετικών ή αρνητικών εξελίξεων για την χώρα αποτελεί μόνο η καλή κυβερνητική απόδοση του ΠΑΣΟΚ

Οι άλλοι δυστυχώς ή ευτυχώς είναι απλώς κομπάρσοι του πολιτικού γίγνεσθαι, όπως απέδειξε και η φρικτή εμπειρία του Καραμανλή του νεώτερου.

Anonymous said...

Να καταθέσω μια προσωπική εμπειρία για τον Μίχα. Είναι ένα πολύ μικρό θέμα και μπορεί να μην έχει και τόση σημασία, αφού τα λάθη είναι ανθρώπινα. Παρακολουθούσα μια εκδήλωση της ΑΕΚΑ του Μπίστη για την παρουσίαση της Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού. Στο πάνελ ήταν ο Μπίστης, ο Σωμερίτης και ο Ηλίας Κανέλλης (άλλη μια απόδειξη ότι ο νεοφιλελευθερισμός δίνει καταφύγιο και σε πρώην αριστερούς για να χτυπήσουν από αριστεροδεξιά φιλελεύθερη σκοπιά την παραδοσιακή αριστερά, όπως έγραψε πρόσφατα σε άρθρο του στην Ελευθεροτυπία και ο Ν. Σεβαστάκης). Δίπλα μου κάθεται ο Μίχας. Την προηγούμενη ημέρα έχει γράψει στην Ε άρθρο για τον Hitchens, τον οποίον αμερικάνο ανεβάζει αμερικάνο κατεβάζει (ίσως και επειδή διαβάζει τα κείμενά του στο αμερικάνικο αριστερό Nation καθώς και στο επίσης αμερικάνικο Vanity Fair). Tου λέω ευγενικά ότι ο H. είναι άγγλος. Μου φάνηκε περίεργο να γράφεις πορτρέτο για κάποιον και να μην ξέρεις την εθνικότητά του. Αυτό μου έδειξε κάποια προχειρότητα. Μπορεί όμως και να ήταν μια απλή αβλεψία.

Anonymous said...

το βαρόμετρο της παρακμής είναι το πασόκ σ' αυτη την χώρα. Ούτε το ΠΑΜΕ ούτε ο Αλαβάνος ούτε η Δεξια. Ως κυβέρνηση το 80 είδαμε τί έφτιαξε, δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ που ήλεγχε πλήρως τον κομματικόσυνδικαλιστικό στρατό του Δημοσίου εμπόδισε το δεξιό ΠΑΣΟΚ του Μητσοτάκη ή του Καραμανλή να εφαρμόσουν τις αναγκαίες αλλαγές που τώρα μας επιβάλλονται μέσω μνημονίου

Ποιός δεν θυμάται πχ. τον Γιωργάκη στους δρόμους με σηκωμένη γροθιά δίπλα στους απεργούς να φωνάζει ενάντια στο ασφαλιστικό της Πετραλιά. Που είναι απλή οδοντόκρεμα βέβαια στο τωρινό ασφαλιστικό του Λοβέρδου

Τα ίδια και στην Παιδεία όπου ο Γιωργάκης δείλιασε να στηρίξει την ΝΔ στο άρθρο 16.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πλεον οτι 'οποια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την φέρει εις πέρας.

Όχι εξαιτίας μεγαλύτερης ικανότητας σε σχέση με την ΝΔ, αλλά επειδή με τον διαπλεκόμενο τύπο συντριπτικά υπέρ του αλλά και τον πρασινοφρουρικό κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό υπό τον έλεγχό του, ελέγχει ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει και φορείς που παραδοσιακά δεν πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ όπως πχ οι βιομήχανοι, έμποροι κλπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τινι μετρω, μεταρρυθμιστικές περίοδοι μπορούν να χαρακτηριστούν η περίδος Σημίτη και η σημερινή του Γιωργάκη.

Γι' αυτό πιστέυω ότι βαρόμετρο θετικών ή αρνητικών εξελίξεων για την χώρα αποτελεί μόνο η καλή κυβερνητική απόδοση του ΠΑΣΟΚ

Οι άλλοι δυστυχώς ή ευτυχώς είναι απλώς κομπάρσοι του πολιτικού γίγνεσθαι, όπως απέδειξε και η φρικτή εμπειρία του Καραμανλή του νεώτερου.

Anonymous said...

το βαρόμετρο της παρακμής είναι το πασόκ σ' αυτη την χώρα. Ούτε το ΠΑΜΕ ούτε ο Αλαβάνος ούτε η Δεξια. Ως κυβέρνηση το 80 είδαμε τί έφτιαξε, δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ που ήλεγχε πλήρως τον κομματικόσυνδικαλιστικό στρατό του Δημοσίου εμπόδισε το δεξιό ΠΑΣΟΚ του Μητσοτάκη ή του Καραμανλή να εφαρμόσουν τις αναγκαίες αλλαγές που τώρα μας επιβάλλονται μέσω μνημονίου

Ποιός δεν θυμάται πχ. τον Γιωργάκη στους δρόμους με σηκωμένη γροθιά δίπλα στους απεργούς να φωνάζει ενάντια στο ασφαλιστικό της Πετραλιά. Που είναι απλή οδοντόκρεμα βέβαια στο τωρινό ασφαλιστικό του Λοβέρδου

Τα ίδια και στην Παιδεία όπου ο Γιωργάκης δείλιασε να στηρίξει την ΝΔ στο άρθρο 16.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πλεον οτι 'οποια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την φέρει εις πέρας.

Όχι εξαιτίας μεγαλύτερης ικανότητας σε σχέση με την ΝΔ, αλλά επειδή με τον διαπλεκόμενο τύπο συντριπτικά υπέρ του αλλά και τον πρασινοφρουρικό κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό υπό τον έλεγχό του, ελέγχει ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει και φορείς που παραδοσιακά δεν πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ όπως πχ οι βιομήχανοι, έμποροι κλπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τινι μετρω, μεταρρυθμιστικές περίοδοι μπορούν να χαρακτηριστούν η περίδος Σημίτη και η σημερινή του Γιωργάκη.

Γι' αυτό πιστέυω ότι βαρόμετρο θετικών ή αρνητικών εξελίξεων για την χώρα αποτελεί μόνο η καλή κυβερνητική απόδοση του ΠΑΣΟΚ

Οι άλλοι δυστυχώς ή ευτυχώς είναι απλώς κομπάρσοι του πολιτικού γίγνεσθαι, όπως απέδειξε και η φρικτή εμπειρία του Καραμανλή του νεώτερου.

Anonymous said...

Πολύ σωστή η ανάλυση του 8.41. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο ισχυρός κρίκος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε όχι. Οι άλλοι χώροι παίζουν μπάλα στη Γ Εθνική.

Anonymous said...

το βαρόμετρο της παρακμής είναι το πασόκ σ' αυτη την χώρα.

Ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ που ήλεγχε πλήρως τον κομματικόσυνδικαλιστικό στρατό του Δημοσίου εμπόδισε το δεξιό ΠΑΣΟΚ του Μητσοτάκη ή του Καραμανλή να εφαρμόσουν τις αναγκαίες αλλαγές που τώρα μας επιβάλλονται μέσω μνημονίου

Ποιός δεν θυμάται πχ. τον Γιωργάκη στους δρόμους με σηκωμένη γροθιά δίπλα στους απεργούς να φωνάζει ενάντια στο ασφαλιστικό της Πετραλιά. Που είναι απλή οδοντόκρεμα βέβαια στο τωρινό ασφαλιστικό του Λοβέρδου. Τα ίδια και στην Παιδεία όπου ο Γιωργάκης δείλιασε να στηρίξει την ΝΔ στο άρθρο 16.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο πλεον οτι 'οποια μεγάλη μεταρρύθμιση είναι αναγκαία, μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να την φέρει εις πέρας.

Όχι εξαιτίας μεγαλύτερης ικανότητας σε σχέση με την ΝΔ, αλλά επειδή με τον διαπλεκόμενο τύπο συντριπτικά υπέρ του αλλά και τον πρασινοφρουρικό κρατικοδίαιτο συνδικαλισμό υπό τον έλεγχό του, ελέγχει ουσιαστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Κάτι που άλλωστε έχουν επισημάνει και φορείς που παραδοσιακά δεν πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ όπως βιομήχανοι, έμποροι κλπ.

Δεν είναι τυχαίο ότι, τινι μετρω, μεταρρυθμιστικές περίοδοι μπορούν να χαρακτηριστούν η περίδος Σημίτη και η σημερινή του Γιωργάκη.

Γι' αυτό πιστέυω ότι βαρόμετρο θετικών ή αρνητικών εξελίξεων για την χώρα αποτελεί καλή ή η κακή κυβερνητική απόδοση του ΠΑΣΟΚ

Οι άλλοι δυστυχώς ή ευτυχώς είναι απλώς κομπάρσοι του πολιτικού γίγνεσθαι, όπως απέδειξε και η φρικτή εμπειρία του Καραμανλή του νεώτερου.

Anonymous said...

Φίλε ξαναβάλε το σχόλιο άλλη μια φορά γιατί δεν το κατάλαβα.

Anonymous said...

Πολύ σωστή μεν, αλλά είναι ανάγκη να μας σπάει τα ωραία μας αρχείδια (όπως λέει ένας φίλος μου) ανεβάζοντάς την 4 φορές;;; Κύριοι διαχειρισταί επιληφθείτε!

Anonymous said...

To διάβασα και εγώ το άρθρο του Σεβαστάκη. Μιλάει για την φιλελεύθερη ιδεολογική επίθεση που έχει ενταθεί τελευταία με αρθρογραφίες σε εφημερίδες (κυρίως στην Καθημερινή και στα free press θα έλεγα) κάνοντας λόγο και για το Athens Review o Books των Κανέλλη και Βασιλάκη (δηλώνουν πλέον πάρα πολύ φιλελεύθεροι, τόσο φιλελεύθεροι όσο δεν είναι ούτε οι παραδοσιακοί φιλελεύθεροι).

Anonymous said...

Η ανάρτηση μπήκε προφανώς από λάθος ρε παιδιά. Μην τρελαίνεστε. Μην γίνεστε μαινάδες με τα λάθη του blogger.

Anonymous said...

παιδιά συγγνώμη έχετ δίκιο για το σπάσιμο αρχιδ.. αλλά φαινόταν ότι δεν ανέβαινε . Δεν πήρα χαμπαρι ότι είχε μπει το σχόλιο κανονικά

Anonymous said...

Κολώνεις να το βάλεις άλλες 4 φορές.

Anonymous said...

Ο Jim Carrey είναι κότα.

Anonymous said...

Τώρα, γιατί όταν εγώ ακούω κάποιον να αυτοχαρακτηρίζεται "φιλελεύθερος" (Πάσχων, Κανέλλης, Γαλακτομπουρεκόπουλος κοκ) μου έρχεται μία αμηχανία, κάτι σαν "φίλε, ντρέπομαι γά λογαριασμό σου" ένα πράμα; Είναι σοβαρό λέτε; Να το δω;

Anonymous said...

Ο Featherstone συμφωνώ ότι μπορεί να μην είναι τίποτε το ιδιαίτερο, ειδικά για τον έλληνα αναγνώστη, αλλάς ας διαβάζουμε και καμιά ανάλυση ξένου για το πως βλέπει την Ελλάδα. Έχουμε μπαφιάσει χρόνια τώρα από τους ίδιους και τους ίδιους κομμουνιστογενείς αναλυτές των εφημερίδων.

Anonymous said...

Είμαι φιλελεύθερος και φαίνομαι. Σε όποιον αρέσω.

Anonymous said...

να παρει ο γιωργάκης συμβουλο τον brabbant του BBC


www.youtube.com/user/Brabantfeatures

Anonymous said...

σ'χωρεμενος φιλε, τα κανει αυτα ο blogger (ειδικα με σεντονοειδη σχολια), την επομενη φορα που θα σου βγαλει "κουλο" μηνυμα βεβαιωσου πρωτα οτι το σχολιο δεν εχει ανεβει πριν ξαναποσταρεις (συνηθως εχει ανεβει) αφου το σωσεις καπου πρωτα εννοειται!

Anonymous said...

Αν είναι να χει γίνει τόση φασαρία με τους συμβούλους που πήρε ο Γιωργάκης, πχ. νομπελίστες όπως ο Stiglitz, αυθεντίες όπως ο πχ Chioppa, κλπ. για να φεύγουν όλοι οι ξένοι όμιλοι από την ελλάδα (aldi, 3E) τί να πω?

Μάλλον η ελεγχόμενη χρεωκοπία είναι προ των θυρών αλλά δεν μας το λένε

Anonymous said...

Ο Brabant είναι όργιο. Κυκλοφορεί παντού και πάντα με shorts (από πάνω πουκάμισο, σακάκι, γραβάτα κανονικά) μέχρι και από τον Γιωργάκη είχε πάρει συνέντευξη έτσι. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται σε κάποια εκκεντρικότητα ή αν μας αντιμετωπίζει σαν ιθαγενείς (μάλλον και τα δύο).

http://www.malcolmbrabant.com/MalcolmBrabant.com/Photos.html#0

Anonymous said...

Υπάρχει μια διαφορά εδώ. Η Aldi αποχώρησε γιατί καλώς ή κακώς, το μερίδιο αγοράς της ήταν για κλάματα. Ο έλληνας δεν έχει τις καταναλωτικές συνήθειες του γερμανού και ειδικά στο φαγητό. Ακόμα και το ποσοστό των ελλήνων που τις έχει, ψωνίζει από τα Lidl που ήταν τα πρώτα που μπήκαν στην ελλάδα με ίδιο με την Aldi concept. Αν συνυπολογίσεις και το γεγονός ότι με την οικονομική κρίση στη χώρα θα υπολόγισαν ότι θα μειωθεί κι άλλο η αγοραστική δύναμη των ελλήνων, τότε έχει νόημα η αποχώρηση γιατί δεν είχαν καν εξαπλωθεί.
H 3Ε όμως είναι άλλη περίπτωση. Αν τελικά αποχωρήσει, θα αποχωρήσει λόγω της υπάρχουσας φορολογικής πολιτικής. Καθαρά και ξάστερα. Και δεν έχει κι άδικο να φύγει. Όχι μόνο η 3Ε αλλά κι άλλες. Ο Γιωργάκης τους έχει πηδήξει στη φορολογία με τις έκτακτες εισφορές κοινωνικής ευθύνης. Κάτι μου λέει ότι η 3Ε κάνει μετωπικό τσαμπουκά με την κυβέρνηση κυρίως λόγω του σχεδίου υπαγωγής των αναψυκτικών στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, πράγμα που θα της κόψει τον κώλο στις πωλήσεις. Για να δούμε..

Anonymous said...

Ουδείς έχει τα αρχίδια να τα βάλει με τα συνδικάτα όπως έκαε η Θάτσερ ή ακόμα και ο Μπλαιρ. Ο Γιωργάκης πιέζεται από το μνημόνιο να το κάνει, όπου μπορεί σφυράει αδιάφορα και μεταφέρει τα βάρη της διατήρησης του Φρανκενσταϊν που ο μπαμπάκας του δημιούργησε στις επιχειρήσεις με φοροεπιδρομή (αλλά και γιά ιδεοληπτικούς λόγους κοινωνικής ευθύνης και πράσσειν άλογα, Γιωργάκης είναι αυτός). Η ΝΔ είχε σαφώς πιό αναπτυξιακή φορολογική πολιτική στις επιχειρήσεις με μείωση συντελεστών κλπ, σε όλα τα υπόλοιπα τάκανε σαν τα μούτρα του Κωστάκη. Συμπέρασμα, όσες επιχειρήσεις μπορούν να την κάνουν θα το πράξουν όπως λέει και ο φίλος από πάνω (και πολύ καλά θα κάνουν).

Anonymous said...

κορπορατική αντίσταση δλδ. Σου λένε οι βιομήχανοι αν δεν αντιδράσουμε έστω τώρα δυναμικά (και εκβιαστικά στην περίπτωση της 3Ε) πάλι θα πληρώνουμε την διαιώνιση των στρατών αργόσχολων σε ΟΣΕ ΟΤΕ, κλπ.

Anonymous said...

Σε συνεχεια του σχόλιου για το ΠΑΣΟΚ παραπάνω. Μου λεγε δυτικοφερμένος φίλος καθηγητής Πανεπιστημίου (δαρθείς και κτισθείς) ότι στα πανεπιστήμια το ΠΑΣΟΚ και τα τσιράκια του είναι η αιτία του ξεπεσμού.

Οι αριστεροί είναι απλά φωνακλάδες γραφικοί. Οι ΔΑΠιτες κομματόσκυλα κι αυτοί αλλά τουλάχιστον δεν πάνε κόντρα σε αναγκαίες αλλαγές

Anonymous said...

Το πολιτικό προσωπικό στην Ελλάδα, γιά να μην μιλάμε μόνο γιά το πασοκ, δεν έχει ιδέα της αγοράς. Και πως να έχει όταν αποτελείται από άεργους πολιτικάντηδες-τηλεορασάκηδες ή καρεκλοκένταυρους τεχνοκράτες όπως ο Π"κωνσταντίνου. Εξαίρεση ήταν ο Π"θανασίου ο οποίος όμως επ' ουδενί δεν είχε το ειδικό βάρος. Θα ήταν άδικο εδώ να μην αναφέρουμε τον λαμπρό ιχθυοκαλλιεργητή Παύλο. Δυστυχώς στην ελλαδίτσα (αλλά και στην ευρώπη γενικώτερα) δεν υπάρχει η αμερικανική κουλτούρα όπου στελεχάρες του επιχειρηματικού κάοσμου αναλαμβάνουν υπουργεία και φέρουν το έργο εις πέρας με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα όπως ο George Schultz λχ - πρακτικά πράγματα...

Anonymous said...

αν ο κοσμος βγάζει βουλευτη τον ...ποδοσφαιριστή Ανατολάκη και μετά περιμένει να σωθεί ...

Anonymous said...

Διάβασα ένα σχόλιο παραπάνω για αυτόν τον γίγαντα της προοδευτικής πολιτικής τον Μπίστη. Μήπως ξέρει κανείς τι κάνει σήμερα εκείνο το τσιράκι του, ο υπηρέτης του Μπίστη, ο Θόδωρος Τσίκας που τον ακολούθησε στην θριαμβευτική του ένταξη στο ΠΑΣΟΚ και ήθελε να γίνει και βουλευτής?

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ said...

ακου να σου πώ εγω Παντελή, που έκανα και το σχόλιο για τη Rand και τους αναρχικούς στο 2:21.Είμαι σε θέση να ξέρω οτι το συγγραφικό της εργο χαίρει εκτίμησης στους Γαλλικούς αναρχοκύκλους όπως και σε κάτι προχωρημένους Σαν φραντσίσκο μαστουρο,κοκο καλλιτεχνο ντι τζέι,παρτούζ κύκλους.Βλέπεις όλα αυτα τα νιού age άτομα αυτοθεωρούνται και μοναδικά και ξεχωριστά,ταλαντουχα κλπ κλπ.Τα εκφράζει η Ραντ καλέ..Ετσι απλά όπως και οι ροκάδες που μισούν το μεταλ αλλα γουστάρουν τους μότορχεντ.
Εμένα δεν μου λέει κάτι η σύγκλιση φιλελευθερισμού-αναρχισμού γιατί όλες οι θεωρίες δείχνουν στον ορίζοντα μια κοινωνία ακρατική αντεξουσιαστική κι αυτοκυβερνούμενη

Anonymous said...

Μας λες Καραπιάλη τι δεν σου αρέσει, αλλά δεν μας λες τι σε εκφράζει. Εύκολα απορρίπτει κανείς, αλλά πρέπει και κάτι να προτείνει νομίζω

Anonymous said...

δεν σου λέω ρε φίλε

Anonymous said...

Λάθος κάνεις. Υπάρχουν και θεωρίες που δε δείχνουν στον μακρινό ορίζοντα κάτι τέτοιο.

Anonymous said...

Πάλι λάθος; Μα τι θα γίνει με αυτό το παιδί πια. Όλο λάθη κάνει

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ said...

ναι όντως έκανα λάθος.Να πω για το άσπρο κρασί καλύτερα;

Anonymous said...

Το atlas shrugged πάντως,αν εξαιρέσει κανείς κάποιους πλατειασμούς, είναι ένα πολύ μεγάλο έργο ανεξάρτητα αν κάποιος συμφωνεί γενικότερα με τη φιλόσοφο ή όχι . Μακάρι και στα σχολεία να διδάσκονταν για προβληματισμό τέτοια έργα αντί για τις βλακείες που προτείνει το πρόγραμμα σπουδω΄ν.

Anonymous said...

Πιστεύω από αυτά που λέει ότι δεν έχει διαβάσει κανένα βιβλίο της Ραντ. Δεν το λέω για να προσβάλω. Δεν έχει και τόση σημασία να μην ξέρει κάποιος το έργο μιας συγγραφέως. Πιστεύω ότι η απόρριψή του προέρχεται από το ότι τη Ραντ στην ελλάδα την υποστηρίζουν οι Περλικοί.

Anonymous said...

μα δεν αμφισβητείται αυτη σαν συγγραφεύς και μυαλό.Καλή είναι

Anonymous said...

Όπως και να χει όμως, μπορεί ο σχολιαστής που γράφει να βλέπουμε τη θετική πλευρά του καπιταλισμού να έχει δίκιο, αλλά το σχόλιο με την παιδική εργασία έγραψε. Τι έγραψε δηλαδή, ζωγράφισε. Ότι και να λέμε ο καπιταλισμός είναι απάνθρωπος. Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ said...

σνιφ κλαψ μπουχουχου

Anonymous said...

να σου κι ο καραισκος

Winston said...

Καραϊσκο γιατί γράφεις επωνύμως; αφού όλοι ανώνυμα γράφουμε.

Anonymous said...

Καραΐσκο μην ακούς κανέναν, Πες μας για το λευκό κρασί. Ακόμα καλύτερα πες μας αν υπάρχει τρόπος να καταλαβαίνουμε ότι το κόκκινο κρασί έχει χρώμα. Πολύ νόθευση και στο κρασί πέφτει πια

Anonymous said...

γιατι είμαι φιλελευθερος φίλε και κάνω οτι θέλω,ετσι ξεφευγω απο τη μάζα

Anonymous said...

Θα σου πω εγώ γιατί γράφει επώνυμα Winston. Γιατί ήθελε να μας δείξει ότι αυτός έκανε το σχόλιο το οποίο επιβράβευσε ο Παντελής. Για να είμαι ειλικρινής, εγώ είμαι ο Παντελής. Κατάλαβα ότι ήταν Καραίσκειο το σχόλιο και είπα να τον ξετρυπώσω απόψε. To ωραίο είναι που απάντησαν κι άλλοι. Γεια σου ρε Καραίσκο ψάρακα.

Anonymous said...

ποιός παντελής;;Ο βάρσος;

Anonymous said...

Όχι. Άλλος είμαι. Είμαι θαυμαστής σου εδώ και καιρό από άλλο μπλογκ. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είσαι απόλαυση ρε φίλε.

Anonymous said...

αραμπατζή;;

Anonymous said...

Καραίσκο έχεις αδέρφια;

Anonymous said...

12:07 ναι, οπωσδήποτε. Σαν τους άλλους τους γραφικούς καλοταϊσμένους κοτσιδάτους αριστεριστές-ακτιβιστές που πήγαν να "σώσουν" ένα κοριτσάκι που εκδιδόταν από τα 10-11 σε κάποια από τις χώρες του παιδικού σεξουαλικού τουρισμού και αφού το "έσωσαν" τους συνεχάρη ο πατέρας του γιατί στέρησε την καθημερινή τροφή από την δεκαμελή οικογένειά της. Μετά οι ακτιβιστές γύρισαν στην Ν. Υόρκη και στα vegan restaurants που συχνάζουν με την συνείδησή τους απόλυτα ήσυχη...

Anonymous said...

Στο Atlas Shrugged η Rand επινοεί στάση της επιχειρηματικής ελιτ και φυγή της σε απομονωμένη περιοχή όπου δημιουργεί ανεξάρτητη ελευθερη οικονομία. Κάτι τετοιο πρέπει να γίνει κι από την εγχώρια ελίτ, ώστε να σπάσουν τα δεσμά απο το (φραγκεσταϊνικό όπως σωστά έγραψε κάποιος) πασοκιστάν που αν μείνει ανενόχλητο θα συνεχίσει να δημιουργεί παρενέργειες για τις επόμενες δεκαετίες

Anonymous said...

Καραίσκο δεν με ξέρεις. Είμαστε μια παρέα που σε διαβάζαμε συχνά. Για να είμαι ειλικρινής γράφεις πολύ καλά αλλά είσαι και λιγάκι νάρκισσος. Μην ψάχνεις τηλεφωνικά τους φίλους σου το Βάρσο και τον Αραμπατζή να δεις αν είναι κανείς από αυτούς. Δεν μας ξέρεις. Υπάρχει περίπτωση να ξαναγράψεις στο παλιό σου μπλογκ ή να ξανακάνεις καινούργιο; Είναι πραγματικά απολαυστικά τα κείμενα σου

Anonymous said...

ελα ρε αραμπ τι έγινε καλά στην Ταιτή;

Anonymous said...

12:26 αυτό που περιγράφεις έχει ήδη γίνει στο αυτόνομο εδώ και χρόνια κρατίδιο της Μυκόνου...

Anonymous said...

pasxos se
kefia

Anonymous said...

Τώρα που πες για Μύκονο, τι θα γίνει πια με τα La Martina; Έχει καταντήσει μαλακία πια η ομοιογένεια με το La Martina και το σηκωμένο γιακά. Όλοι είναι απόφοιτοι του Harvard και παίζανε στην ομάδα πόλο; Αμαν πια..

Anonymous said...

Στην Ελλάδα όλα μας φταίνε. Αν μπουν στην κυβέρνηση πολιτικοί καριέρας, λέμε ότι είναι άσχετοι και μακριά από την πραγματικότητα. Αν μπουν επιχειρηματίες, λέμε ότι δεν έχουν πολιτική σκέψη, ότι είναι διεφθαρμένοι και ότι εκπροσωπούν συντεχνιακά συμφέροντα. Αν είναι αριστεροί, λέμε ότι είναι ιδεοληπτικοί και της θεωρίας. Αν είναι δεξιοί, λέμε ότι είναι βλάκες και δεν έχουν όραμα. Αν είναι κεντρώοι, λέμε ότι είναι νερόβραστοι και αναποφάσιστοι. Αν είναι χουνταίοι, λέμε ότι δεν έχουν νομιμοποίηση και είναι αυταρχικοί. Αν είναι φιλελεύθεροι, λέμε ότι δεν έχουν ρεαλισμό και ότι είναι κλεισμένοι στο χρυσό κουτί της ατομικής τους ευμάρειας.
Μακάρι να ξέραμε και μεις τι θέλουμε. Βέβαια από την άλλη αυτό κάνει ενδιαφέρουσα και τη δημόσια ζωή. Επειδή όλοι οι παραπάνω ισχυρισμοί έχουν όλοι τους και κάποιο ποσοστό (τουλάχιστον) αλήθειας, αφήνεται πεδίον δόξης λαμπρό για αντιπαράθεση, σύγκρουση και άφθονη πολιτικολογία.

Anonymous said...

Τι έγινε ρε Καραισκο; Κόμπλαρες;

Anonymous said...

Μπράβο 12:36, μόλις κατέδειξες τον πυρήνα της πολιτικής (αλλά και της κοινωνίας): Τον διαφορισμό όπως έλεγε και ο μέγας Λεμπέσης. Φανταζόμαστε όλοι πόσο δυστοπική θα ήταν μία κοινωνία με μόνο Καραϊσκους πχ. Είχε παιχτεί και επεισόδιο του θρυλικού Twilight Zone (στους πρώτους κυκλους με τον Rod Serling) με αυτό ακριβώς το θέμα...

ΥΓ άσχετο, αλλά η λεξούλα που μου βγήκε στο word verification γιά να ανεβεί το σχολιάκι είναι "poustri" τυχαίο; δεν νομίζω! χαχαχαχαχαχαχα

Anonymous said...

Το σχόλιο του 12:36 έχει πολύ ζουμί.Περιγράφει με ένα τρόπο και τις κοινωνικές σχέσεις ευρύτερα. Η συζητήσεις δεν έχουν όριο και τελειωμό, γιατί το ίδιο ισχύει με τις διάφορες οπτικές γωνίες. Και για να πάω λιγάκι παρακάτω, αυτός είναι και ο λόγος που οι -τουλάχιστον δημόσιοι- διάλογοι ουσιαστικά δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Είναι μάχες των ΕΓΩ και μόνον. Πίσω από τις λέξεις και τις λεκτικές αντιπαραθέσεις κρύβεται το κίνητρο της επικράτησης του ΕΓΩ. Σε μια συζήτηση, κάθε έξυπνος άνθρωπος μπορεί να υποστηρίξει την οποιαδήποτε άποψη χωρίς να εκτεθεί. Ακριβώς γιατί σε όλες τις απόψεις υπάρχει -τουλάχιστον- σπόρος αληθείας. Αυτό το συγκεκριμένο σημείο το αναλύει πάρα πολύ ωραία και ο Σοπενάουερ στην "Εριστική Διαλεκτική".

Anonymous said...

ΧΑΙΝΡΙΧ ΜΠΕΛ
"Τελευταίως μου προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία οι εκκλήσεις υπέρ του νόμου και της Τάξεως..
Ιδεώδες σκηνικό για το νόμο και την τάξη,είναι το νεκροταφείο.Στον κόσμο υπάρχουν χρεωκοπημένοι και τραπεζίτες,χριστιανοι και άθεοι,ομοφυλόφιλοι και φυσιολογικοί.Ολοι μαζί.Η έννοια της ζωής είναι αντίθετη προς το νόμο και την τάξη.Μόνο οι νεκροί βρίσκονται σε τάξη και υπακούουν όλους τους νόμους.
Τα στρατόπεδα συγκεντρώσεως αποτελούσαν μια πολυ επιτυχημένη υλοποίηση του νόμου και της τάξεως και γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.Η ναζιστική εποχή μόνο στη Γερμανία μπορούσε να παρουσιασθεί,επειδή το κυριώτερο αίτιο της ήταν γερμανική παιδεία της υποταγής σε οποιοδήποτε νόμο και τάξη.Πρέπει επίσης η επικράτηση των Ναζι να είχε κάποια σχέση με ορισμένη εξάντληση και ανικανότητα οχι μόνο οργανική αλλα και διανοητική..."

Anonymous said...

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕ ΠΑΘΟΣ ΣΕ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΑΝ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΑΠΡΕΠΕΙΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ.

http://atheofobos2.blogspot.com/2010/08/blog-post_19.html

Anonymous said...

Πολύ σωστό το σχόλιο του 2:01. Aυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν θα γίνουμε ποτέ όλοι ίδιοι. Ούτε όλοι καθαροί. Γιατί τελικά ποιος θα κρίνει την καθαρότητα;

Anonymous said...

και την καθαριότητα,για την οποιά εγκαλουν τους αριστερους,Ποιος μπορεί να την κρίνει δηλαδή

Anonymous said...

Πραγματικά έχει ρίξει το επίπεδο με τη ζήλια του αυτός ο Καραίσκος. Έπιτέλους δηλαδή να ακούγεται και η αλήθεια. Πως κάνεις έτσι ρε Καραίσκο; Επειδή δηλαδή ο Νίκος μας, ο μεγάλος αυτός δημοσιογράφος είναι επιτυχημένος; Αμάν πια.

ΥΓ. Το σχόλιο περί Χάϊνριχ Μπελ πόυ ακριβώς κολλάει ρε παιδιά;

Anonymous said...

Η καθαριότητα φίλε είναι κάτι αντικειμενικό. Η καθαρότητα πάλι, όχι.

Anonymous said...

Εγώ πάλι πιστεύω ότι καλά τα γράφει ο Καραϊσκος. Έτσι χρειάζεται να τα λέμε για διάφορους φλωράκους. Έξω από τα δόντια. Και σε όποιον αρέσει.

Anonymous said...

Εγώ δεν πιστεύω ότι τα σχόλια αυτά γίνονται από τον Καραίσκο. Ο Καραίσκος φαίνεται να είναι σπαθί άνθρωπος. Σταμάτα λοιπόν κύριε που γράφεις με κεφαλαία να γκεμπελίζεις. Κάποιος άλλος τα έχει γράψει αυτά τα βρωμερά σχόλια.

Anonymous said...

μας πείραξε ο Ανατολάκης κατάλαβες

Anonymous said...

Ηθικολογία και άγιος ο θεός. Καραίσκο συνέχισε έτσι όπως εσύ ξέρεις. Λέγε τα χύμα και τσουβαλάτα!

Anonymous said...

ουτε ένα σχόλιο απ αυτά που αναγράφονται στο ποστ δεν έχω κάνει εγω.Βόσκουν κι άλλοι αποτυχημένοι δημοσιογράφοι στο μπλογκ αυτό πρέπει, το δίχως άλλο

Anonymous said...

Παιδιά μόλις διάβασα όλα τα πολύ ενδιαφέροντα τελευταία σχόλια. Νομίζω όμως ότι δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Πιστεύω ότι και στα υπάρχοντα κόμματα υπάρχει νέο αίμα που μπορεί να δώσει λύσεις. Σκέφτομαι π.χ. τον Απόστολο Μπαμίχα του Λάος.

ΥΓ. Ο Θοδωρής Τσίκας που δηλώνει διεθνολόγος, έχει αποσπαστεί από το δημόσιο στο οποίο ήταν υπάλληλος και έχει γίνει νομίζω κολαούζος του κεντρικού κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Όλο και σε κάποιον υπουργό θα έχει επιπλέον κολλήσει ως ειδικός σύμβουλος. Πολύ αστείος ο πολιτικός εγκέφαλος Θοδωρής.

Anonymous said...

Γίγας ο Μπαμίχας. Γίγας πραγματικός. Μεγάλο στέλεχος με περγαμηνές και πολύ μέλλον πράγματι.

Anonymous said...

O Σπύρος Καρατζαφέρης ήταν αυτός που γνώρισε τη Χριστίνα στον Πάγκαλο. Αργότερα τους πάντρεψε κιόλας. Σήμερα όμως ο Θόδωρος του έχει κόψει και την καλημέρα. Αχάριστε Θόδωρε.

Anonymous said...

Και μια λεπτομέρεια που γνωρίζω από πρώτο χέρι, αν ενδιαφέρει ακόμα το θέμα. Ο Θόδωρος καπνίζει εκτός από τσιμπούκι και πούρα. Μπορώ να βεβαιώσω (για να δικαιωθεί και κάποιος παιδί εδώ μέσα) ότι τα καπνίζει με το δαχτυλίδι απάνω.

Anonymous said...

Μάλιστα. Τώρα καταλάβαμε τι έγινε.

Anonymous said...

Τον έχω δει και εγώ τον Πάγκαλο σε μια φωτογραφία να καπνίζει πούρο με δαχτυλίδι τώρα που το λες. Το δακτυλίδι νομίζω ήταν κόκκινο. Λες το πούρο να ήταν King Edward;

Anonymous said...

Σ'ενα κόμμα που η αισθητική συναντά την τελειότητα ("χέρι χέρι...", κλπ.) δεν θα μπορούσε να υστερεί ο γίγας μπαμίχας:

"κόψτε τους τον βήχα
ψηφίστε τον μπαμίχα"

Anonymous said...

Βρίσκομαι για σπουδές στο εξωτερικό. Συμφοιτήτρια θα φύγει για λίγο καιρό από τη χώρα που βρισκόμαστε για να επισκεφτεί την Ελλάδα, αφού παντρεύεται μια φίλη της. Μου έχει υποχρέωση γιατί την έχω βοηθήσει πολλαπλώς. "Θες να σου φέρω τίποτα;" με ρωτάει. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις απαντούσα, για λόγους ευγενείας, αρνητικά ή ζητούσα να μου φέρουν απλώς κανένα ελληνικό έντυπο. Πώς μου έρχεται και της λέω "Φέρε μου αν μπορέσεις τίποτε πούρα της προκοπής από τα duty free". Tης αναφέρω με τρόπο, χωρίς να την θίξω, ότι της τα ζητάω ως παραγγελία και όχι ως δώρο, μολονότι βέβαια και ως δώρο να τα έφερνε δεν θα ερχόταν και το τέλος του κόσμου: το κορίτσι ήταν λίαν εύπορο και μου είχε και αρκετά μεγάλη υποχρέωση, όπως προείπα. Μετά από καμιά βδομάδα, η συμφοιτήτρια καταφθάνει και με παίρνει τηλέφωνο να πάμε να πιούμε κανένα ποτό και να μου δώσει εφημερίδες και περιοδικά που μου έφερε από την Ελλάδα, καθώς και πούρα. Γίνεται η συνάντηση και μέσα στο bar μου δίνει το υλικό σε μια σακούλα duty free. Βγάζω από το βάθος την κούτα με τα πούρα. Ίσως και για να καπνίσω κανένα μαζί με το ποτό μου. "Ολόκληρη κούτα έφερε το κορίτσι" σκέφτομαι, τρίβοντας νοερώς τα χέρια μου. Μόλις βγάζω την κούτα από την σακούλα (μια παραλληλόγραμμη βαθυκόκκινη κούτα) τι να δω... King Edwards!

Πρωτοχρονιά έκαναν καπνιστικώς εκείνες τις μέρες κάτι μαύροι συμφοιτητές. Και ανέβηκε πολύ η εκτίμησή τους προς το πρόσωπό μου. "Ωραίο πράμα το πούρο" έλεγαν, χωρίς να βγάλουν το δαχτυλίδι...

Anonymous said...

αμα το έβγαζαν θα ήταν μερακλήδες

Anonymous said...

Θα διηγηθώ το παρακάτω περιστατικό που αφορά τον γνωστό ποινικολόγο κύριο Βασίλη Ταουξή. Βρίσκομαι, πριν από αρκετούς μήνες, σε cafe προαστίου του λεκανοπεδίου, που αποτελεί και τόπο διαμονής του Βασίλη. Εκείνη την ώρα μπαίνει ο φαλακρός δικηγόρος. Κοιτάει δεξιά-αριστερά για να βρει τραπέζι να κάτσει. Φοράει... μπερέ (!), ενώ από το στόμα του κρέμεται το αναπόφευκτο πούρο. Κάθεται κοντά μου και ρίχνει ματιές τριγύρω να δει αν τον κοιτάνε. Παρατηρώ το πούρο του. Δεν μπορώ να καταλάβω τη μάρκα. Εκείνο που βλέπω όμως είναι ένα κόκκινο δαχτυλίδι, αφού και ο δικηγόρος έτσι καπνίζει το πούρο του, δαχτυλιδοενισχυμένο. Μετά από καμιά ώρα τον βλέπω από τη τζαμαρία να έχει πάει στο αυτοκίνητό του, να ανοίγει το καπώ και να βγάζει κάτι πράγματα - ένα μπουκάλι και κάποια σακούλα. Εδώ ας αναφερθεί ότι, προ Καλλικράτη, ο δικηγόρος φιλοδοξεί να εκλεγεί δήμαρχος στην περιοχή όπου διαμένει. Κοιτάζω πιο προσεκτικά. Διακρίνω ότι πλησιάζει τους ανθρώπους που περπατούν και κάνει την εξής κίνηση προς όλους: Ανοίγει τη σακούλα, κόβει με το χέρι ένα κομμάτι ψωμί (ψωμί έχει η σακούλα), ανοίγει το μπουκάλι και περιχύνει το ψωμί με λίγο λάδι. Κατόπιν το προσφέρει στους δυνάμει ψηφοφόρους του. Τι βλέπει κανείς σε αυτή τη χώρα, σκέφτομαι. Πόσο πρωτόγονες παραμένουν οι πελατειακές σχέσεις... Και να σκεφτείς ότι πρόκειται για έναν διαπρεπή δικηγόρο που καπνίζει και πούρο (και μάλιστα με δαχτυλίδι).

Anonymous said...

Αυτό το έκανε και ο Χριστός

Anonymous said...

Φίλε 11:25 τάθελες και τάπαθες θα μου επιτρέψεις να σου πω. ΠΟΤΕ δεν δίνουμε παραγγελία σε γυναίκα γιά πούρα, καπνό πίπας, κολώνιες και άλλα σοβαρά ανδρικά αξεσουάρ χωρίς προηγουμένως να έχουμε διευκρινίσει ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ τι ακριβώς θέλουμε, διότι εκτός από παντελώς άσχετες μπορεί να προκύψουν και σπαγγοραμένες όπως στην περίπτωσή σου. Αυτό μπορεί να εκληφθεί και σαν το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας που παρέθεσες.

ΚΑΡΑΠΙΑΛΗΣ said...

Υπάρχει μια μάρκα πούρων Αβάνας και πολύ καλά παρακαλώ πολυ (Ψαλτης) με κατακόκκινο δαχτυλίδι...Οποιος ξέρει να απαντήσει.

Anonymous said...

Πω,πω τι του πε ο Καραπιάλης. Ρεζίλι τον έκανε. Εννοείς δηλαδή Καραπιάλη ότι ΔΕΝ έχουν κόκκινο δαχτυλίδι μόνο τα King Edward;

Anonymous said...

...να απαντήσει αλλιώς να σιωπήσει για πάντα το δίχως άλλο

Anonymous said...

κύριε πρόεδρε δεν έχω άλλη ερώτηση ευχαριστώ(κάθεται στην καρέκλα)

Anonymous said...

ασε μας ρε καραϊσκο που θα μας βαλεις και κουϊζ, πηγαινε μεχρι την γωνια να δεις αν ερχομαι

Anonymous said...

Πω πω θρίαμβος Καραπιάλη. Δεν το πιστεύω. Απάντηση ηττημένου στο 12:08

«Oldest ‹Older   401 – 600 of 636   Newer› Newest»