Friday, December 10, 2010

Γιάννης Φουράκης (1937-2010): in memoriam



Εις τα αιωνίους μονάς και ο Γιάννης Φουράκης… Κρίμα, γιατί ο σεβάσμιος γέροντας με τα ζιβάγκο και τον ακατάληπτο (για τους αμύητους) λόγο και είχε πολλά ακόμα να δώσει. Μπορεί τα τελευταία χρόνια τα πονήματά του να επωλούντο με το κιλό (πέντε κρίκοι ένα τάλιρο), μπορεί το (μισελληνικό) Σύστημα να τον ανάγκασε, αντί να κυβερνά την Ελλάδα μέσω της Ομάδας Ε (με υπουργούς τους κ.κ. Πάλμο, Κακογεωργίου, Κεραμυδά και Γκιόλβα με το «υπερόπλο» του), να κερδίζει τον επιούσιο ως αυτοκινητιστής, ωστόσο επηρέασε γενιές και γενιές φιλοπεριέργων και ελληνοψύχων.

Αρίστος Κακογεωργίου
 

Ανέστης Κεραμυδάς
 

Γιώργος Γκιόλβας
 

Γιώργος Πάλμος

Μέσω του ΠΑΣΟΚ έδωσε αρχικά τη μάχη του για την αναγέννηση του ελληνικών ιδεωδών, αλλά το κόμμα αυτό τον πότισε μονάχα απογοήτευση.Έκτοτε, ο μπαρμπα-Γιάννης υπήρξε ένας μοναχικός καβαλάρης που κυκλοφορούσε ελεύθερος, έστω και αν κάποιοι πίστευαν ότι καλλίτερα θα ήταν, για λόγους υγείας, να βρίσκεται έγκλειστος. Μοναδική του παρέα οι ιδέες του, καθώς και τα Assos Φίλτρο σιγαρέτα του, τα οποία και κατηνάλωνε σε τεράστιες ποσότητες. Αδυναμία του και τα τηγανητά κεφτεδάκια, αλλά και οι (ελληνικότατοι) ντολμάδες με αμπελόφυλλο (και πολύ λεμόνι). Ταίριαξε, στα τελευταία του, με τον πρωτομάστορα του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ και της αλήθειας Κώστα Χαρδαβέλλα (με την "ιπτάμενη σαγιονάρα" στην Μπαμπίνη και άλλα τινά στους Ρεπόρτερς) και έκτοτε ήταν ένας οιονεί πνευματικός ταγός όλου αυτού του κινήματος των "Πυλών του Ανεξήγητου".

 

Είθε, στη νέα διάσταση που πλέον θα ευρίσκεται, ν’ απαλλαγεί (επιτέλους) από τον απηνή διωγμό και τα υπόγεια κτυπήματα Εβραίων και Σιωνιστών που, στον μάταιο τούτο κόσμο, δεν τον άφηναν σε χλωρό κλαρί να βρει την πολυπόθητη ανακούφιση και να μπορέσει να εργασθεί τελεσφόρως υπέρ των δικαίων του Ελληνισμού. Είναι πλέον ή βέβαιον ότι εκεί που πηγαίνει, περνώντας τις πύλες, θα βρει όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις που τον απησχόλουν, οι οποίες, στον φθαρτό δικό μας κόσμο και μόνον, φαίνονταν αναπάντητες. Αιωνία σου η μνήμη μπαρμπα-Γιάννη Φουράκη!