Friday, March 25, 2016

Το σακάκι Norfolk



Μια μέρα σαν την σημερινή, που την τιμητική τους στον τομέα attire έχουν τσαρούχι και φουστανέλα, αποφασίσαμε να μιλήσουμε για τον σακάκι Νόρφολκ, το σπουδαίο αυτό εγγλέζικο σακάκι. Ναι, φορούμε σακάκι Νόρφολκ! – δεν θα το αρνηθούμε. Όσο κι αν κάποιοι μας εμπαίζουν για τούτη τη sartorial επιλογή μας. Κι όμως, πρόκειται για μια επιλογή τίμια και λελογισμένη, αφού μιλούμε για ένα ιστορικό σακάκι, η γέννηση του οποίου αναζητείται στα βάθη του χρόνου.


Το σακάκι ετούτο, που περνά δυστυχώς, μέρα με τη μέρα, στη λήθη, δεν μπήκε στην γκαρνταρόμπα μας (γκαρδαρόμπα [sic] έχουμε ακούσει σε τούτη δω την ευλογημένη χώρα κάποιοι να την αποκαλούν) ένεκα ανάγκης – ψύχος και τα τοιαύτα. Τουναντίον – μπήκε στο 100% για λόγους αισθητικής. Λάτρεις, ήδη από τρυφερή ηλικία, του εγγλέζικου horror και των βρετανικών τηλεοπτικών σειρών (πόσο συχνά πρόβαλαν τέτοιο θαυμάσιο οπτικοακουστικό υλικό, τον παλιό καλό καιρό, οι κρατικοί δίαυλοι…), είχαμε ξεχωρίσει και λατρέψει το συγκεκριμένο σακάκι. Και είχαμε ορκιστεί ότι, σαν μεγαλώναμε λιγάκι και μπορούσαμε να το φορούμε χωρίς να προκαλούμε τον γέλωτα, ναι, μα τον θεό, θα το αποκτούσαμε. Πόσο είχαμε δελεαστεί από την εικόνα του Peter Cushing (Κάσινγκ [sic], όπως τον έλεγαν οι περισσότεροι σε τούτον δω τον ευλογημένο τόπο), του Christopher Lee, του Roger Moore, ακόμη και του Patrick Macnee, αλλά κυρίως του Basil Rathbone, να τιμούν αυτό το υπέρκομψο ένδυμα!


Αργότερα, μετά από κάμποσα χρόνια, το όνειρο μπόρεσε και γίνηκε πραγματικότητα. Γιατί, ναι, καταφέραμε και το αποχτήσαμε ετούτο το σπάνιο και συνάμα εντυπωσιακό σακάκι! Norfolk jacket made in England! Και μάλιστα όχι ένα – δύο παρακαλώ. Το πρώτο σε απόχρωση partridge και το δεύτερο σε απόχρωση pheasant. Τα οποία σακάκια και φορούσαμε ευτυχισμένοι. Έως τη στιγμή που, σε μια συνάντηση με τον σκηνοθέτη Ken Russell, στα βάθη της αγγλικής εξοχής όπου ζούσε, οπότε και φορέσαμε το ένα από τα δύο Νόρφολκ σακάκια μας για να του κάνουμε εντύπωση, δεχθήκαμε μιαν έντονη ψυχρολουσία, μιας και μας συνέστησε, χαμογελώντας ειρωνικά, να μη φορούμε ετούτο το σακάκι, γιατί δεν ταίριαζε σε μας αλλά δήθεν σε μεγαλύτερες ηλικίες. Θεωρήσαμε, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, αφού γνωρίζαμε ότι ένα τέτοιο σακάκι τολμούσαν «στο εξωτερικό» να το φορούν ακόμη και παιδιά – αγγλόπαιδα. 


Και αποδώσαμε την ελάχιστα ευγενική τούτη παραίνεση του ενδιαφέροντος αλλά λησμονημένου από τους περισσότερους συμπατριώτες του σκηνοθέτη στην κακή του διάθεση, εξ αιτίας του γεγονότος ότι βρισκόταν τότε, αν και σε προχωρημένη ηλικία, σε εντατική αναζήτηση συζύγου («Εδώ, όπως βλέπεις, είναι ερημιά και δεν συναντά κανείς γυναίκες. Μήπως ξέρεις καμιά καλή ελληνίδα, γύρω στα πενήντα, που να ξέρει τη δουλειά μου και να με θαυμάζει [sic και lol] να την παντρευτώ;» ακούγαμε με έκπληξη να μας ρωτά, απολύτως σοβαρά, ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης, που πάντως ιδιαιτέρως συμπαθούσαμε (αλλά αυτά τα σκαμπρόζικα, καθώς και τις απόψεις του για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο και άλλα σχετικά κουτσομπολιά, μιαν άλλη φορά, με πιο ταιριαστή αφορμή...)


Όχι πολύ καιρό μετά, ξεπεράσαμε τις αναστολές μας και ξαναφορέσαμε τα Νόρφολκ σακάκια μας. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά αποκτήσαμε γλήγορα και τρίτο – στις αποχρώσεις του καφέ σκούρου ετούτη τη φορά! Και ήμασταν ενθουσιασμένοι. Αφού το Νόρφολκ σακάκι δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Ένα θεσπέσιο σακάκι, υπέρκομψο αλλά συνάμα και άνετο, δεδομένου ότι, με τις οπίσθιες πτυχώσεις που διαθέτει, χαρίζει εξαιρετική άνεση στις κινήσεις (ειδικά στο σκύψιμο, μιας και, όπως πιστεύουν σχεδόν οι πάντες σε τούτη τη χώρα, οι Εγγλέζοι σκύβουν πολύ). 


Αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της κατασκευής του από υπέρχονδρο tweed, είναι και εξαιρετικά ζεστό, τόσο που να σε προστατεύει αποτελεσματικά από τα ραπίσματα του ανέμου. Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι το σακάκι Νόρφολκ ταιριάζει πιο πολύ σε χώρες μουντές, καταραμένες, που τις χτυπά μανιασμένα το κρύο κι η βροχή, ενώ αντενδείκνυται για χρήση σε χώρες προνομιούχες, που λούζονται από τον Ηλιάτορα πατόκορφα, σαν τη δική μας. 


Όπως έχουμε παρατηρήσει, πολλοί συμπατριώτες μας αποφεύγουν να φορούν το σακάκι Νόρφολκ όχι γιατί δεν το ξέρουν, αλλά γιατί το θεωρούν ξενικής προέλευσης. Όμως η αλήθεια είναι –και μπορούμε να το διακηρύξουμε χωρίς αναστολές– πως (και) το σακάκι Νόρφολκ είναι Ελληνικό! Τουλάχιστον όπως έχει αποκαλύψει στη σχετική μελέτη του «Το σακάκι Νόρφολκ και οι Έλληνες» (εκδόσεις Ήλεκτρον, 2012) ο συγγραφέας (και επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου της  Γκουανταλαχάρα) Κώστας Πλεύρης. Οι Βάρβαροι, λοιπόν, μας επήραν το συγκεκριμένο ελληνικού σχεδιασμού σακάκι λίγο μετά αφού μας επήραν οι Φοίνικες το Ελληνικό αλφάβητο. Και το οικειοποιήθηκαν. Ελληνικό, λοιπόν και το σακάκι Νόρφολκ! – να κάτι που δεν το ξέρουν οι πολλοί. Κι επομένως ακόμα και οι πιο ντούροι Έλληνες μπορούν να το υιοθετήσουν. Χωρίς πρόβλημα.


Καλούμε, λοιπόν, τους άνδρες της Ελλάδος να αγκαλιάσουν για τα καλά το ιστορικό σακάκι Νόρφολκ. Εμπρός μωρέ! Τολμήστε το! Φορέστε αυτό το σπουδαίο σακάκι! Με μέτρο, όμως. Χωρίς να το κάμετε μόδα. Γιατί τότε, εμείς που το φορούμε ήδη θα αναγκαστούμε να το βγάλουμε. 


Κι αν βρίσκετε κάπως εξτράβαγκαντ το να το συνδυάζετε με plus-twos / plus-fours, όπως του πρέπει, αφού τα συγκεκριμένα παντελόνια είναι τα μόνα που μπορούν να αναδείξουν ετούτο το σακάκι σ’ όλη του τη μεγαλοπρέπεια, φορέστε ένα απλό συντηρητικό μάλλινο, ή έστω κι ένα ευρέως αποδεκτό κοτλέ. Κι όλα θα είναι κομπλέ. Γιατί το σακάκι Νόρφολκ είναι ένα υπέροχο, αψεγάδιαστο σακάκι, που μπορεί και πρέπει να φορεθεί για τα καλά και στην Ελλάδα.

/σχετικά άρθρα/