Saturday, November 22, 2008

Το μαλλί "γέφυρα"... junior!



Αναφερθήκαμε στην λυπηρή - αλλά και τόσο κωμική - συνήθεια της προσπάθειας παραπλανήσεως των άλλων και του εαυτού μέσου του μαλλιού "γέφυρα" (ή μαλλιού "κληματαριά", όπως χαρακτηρίστηκε, προσφυώς, από αναγνώστη). Παραλείψαμε, όμως, να αναφέρουμε ότι η καταγέλαστη αυτή συνήθεια αφορά όχι μόνον τους ενήλικες, αλλά, πλέον, και αρκετούς μικρούς σε ηλικία συνανθρώπους μας! Όπως έχει δείξει με αξιοσημείωτη πειστικότητα ο ειδικευμένος επιστήμων Δρ Αλέκος Πατσόλας, το φαινόμενο της αλωπεκίας πλήττει, με ολονέν αυξανόμενο ρυθμό, και τις νεότερες ηλικίες! Πολλοί επιστήμονες αποδίδουν την αρνητική αυτή εξέλιξη στην κακή διατροφή (κατάποση "ανήθικων" τροφών, όπως γαριδάκια, πακοτίνια, πιτσίνια κλπ.), ενώ άλλοι ισχυρίζονται (αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εμβρυακό στάδιο) ότι για την εξέλιξη αυτή η ευθύνη βαραίνει τους αρρωστημένους γονείς και το άγχος το οποίο μεταδίδουν στους νεαρούς τους κανακάρηδες, ενόσω τους ωθούν να ανταποκριθούν σε ένα πλήθος μηχανιστικών, παραλόγων και αναιτίων ψευδομαθησιακών υποχρεώσεων. Ίσως, λοιπόν, τα γαριδάκια, ίσως το άγχος (ίσως και ο συνδυασμός αυτών) να φέρουν την ευθύνη για την φαλακροποίηση (εκτός απ' την εκμαλάκυνση) της νέας γενιάς. Το ακόμη πιο αξιοπρόσεκτο, όμως, είναι ότι οι φαλακράκηδες γονείς που βρίσκουν απάγκιο στην ψυχολογική λειτουργία της αναπληρώσεως ή υπεραναπληρώσεως διά της ψευδοκαλύψεως της γυμνής κεφαλής μέσω του τραβήγματος των μαλλιών απ' την μια άκρη ως την άλλη ("γεφυροποιοί"), έχουν την τάση να επιβάλλουν την θλιβερή αυτή συνήθεια και στους δυστυχείς φαλακρούς κλώνους των! Το αποτέλεσμα είναι άκρως αποκαρδιωτικό, φαιδρό και γραφικό. Αδιάψευστος μάρτυς η φωτογραφία του καταθλιπτικού (λόγω του γελοίου χτενίσματος "γέφυρα" που του επέβαλε ο, επίσης "γεφυροποιός", πατέρας του) φαλακρού παιδιού που δημοσιεύουμε. Δείτε με πόση απελπισία μας κοιτά το δυστυχισμένο αυτό αγόρι...

11 comments:

o grizomallis said...

Και όμως.
Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν.

Όλοι γνωρίζομε τη σοβαρότητα των Ιαπώνων. Ο πιτσιρικάς εκπροσωπεί την νέαν, εξελιγμένην γενιάν.

Σου λέει
"εφόσον το μέλλον φυγείν αδύνατον, οφείλω κι εγώ να προετοιμάζομαι ψυχοσωματικώς. Θα κάνω οικονομίαν εις το μαλλί, όπως ο μπαμπάς μου. Εν μέσω μάλιστα απαισίου οικονομικής και κοινωνικής κρίσεως, θα εμμείνω, αν και παις, εις την ουσίαν, ουχί στο... λουκ*"

(*2ον συστατικόν του γνωστού -αρχαιοελληνικής προελεύσεως- ιαπωνικού όρου που αρχίζει από "λούκι", και δηλοί την εμμονήν ορισμένων δια το λουκ, παρ' όλον το λούκι που, ούτως ειπείν, τραβούμε, εθνικώς και διεθνώς).

V. said...

Δεν το είχα σκεφτεί έτσι, γκριζομάλλη... Η ερμηνεία σου βρίσκω ότι είναι εμπνευσμένη και πρωτότυπη... Είμαι βέβαιος ότι συνέλαβες πλήρως αυτό που είχε στο μυαλό του ο νεαρός, καταθλιπτικός Ιάπων...

Anonymous said...

ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΡΙΚΑΛΕΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΝΕΑΡΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ, ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ. ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΚΟΤΙΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΙΝΙΣΕΣΑΙ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ. ΑΣ ΤΟ ΒΡΕΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

Anonymous said...

einai kai mena o andras mou me tetoia falakra tin opoia kalyptei kapws me auton ton tropo pou deixnete. eimai eggyos kai perimeno agoraki. anarwtiemai ean yparxei kindinos na bgei etsi to kefalaki tou. gnorizete tipota sxetiko;

o grizomallis said...

Φαντάσου, Μίνα, εκτός από αεροπορικά φαλακρό (μαλλί γέφυρα), το παιδάκι σου να βγει απευθείας με βαμμένα μαλλιά.

Οπότε νο πρόμπλεμ:
πουλάς τις φωτογραφίες του (ή, ακόμα καλύτερα, το ίδιο) στο Νάσιοναλ Τζιογκράφικ και, πλούσια πλέον, χωρίζεις άνευ αναστολών τον άντρα σου.
Διαλέγεις επίσης προσεκτικότερα τον επόμενο (αν είναι φαλακρός, προσοχή μην κάνει αερογέφυρα) ώστε να μεταβιβαστούν τα σωστά γονίδια ανδρικής ευπρέπειας στον μελλοντικό διάδοχο.

V. said...

Αγαπητή Μίνα.

Η θέση του Γριζομάλλη είναι μεν ορθή, αλλά θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως "ανήθικη", καθόσον υπερβολικώς χρησιμοθηρική. Υποπτεύομαι, από την αγωνία με την οποίαν εκφράζεις την ειλικρινή απορία σου, ότι δεν θα επιθυμούσες να χρησιμοποιήσεις το σπλάχνο σου για να αποκομίσεις κέρδη - οσοδήποτε ευφυής κι αν είναι η πρόταση του Γριζομάλλη. Δεν παύει, πάντως, να αποτελεί μια ρεαλιστική επιλογή, την οποίαν και εγώ συστήνω ενθέρμως. Πάντως, για να έλθω στην ουσία του ερωτήματός σου, νομίζω ότι κινδυνεύεις. Αναμένεται πολλά παιδιά να βγουν έτσι, από δω και στο εξής, και πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας. Μια πρώτη κίνηση, νομίζω, είναι να περιορίσουμε γαριδάκια και πακοτίνια...

Anonymous said...

ksexases ta pitsinia...

o grizomallis said...

Ουχί, Μαιτρ.
Σφάλλετε.

Εντός μικράς κλίμακος ιδωμένη, η πρότασίς μου ομοιάζει τοώντι υπερβολικώς χρησιμοθηρική.

Πλην όμως φαντασθείτε, Μαιτρ, την μακροσκοπικήν ωφέλειαν.

Το ανδρικόν γένος, ασχολούμενον σήμερον με το της κόμης του χρώμα, ήτοι με τρίχες χρωματιστές, έχει χάσει τον βούσουλάν του. Όπως δε πάει το πράγμα, εντός ολίγου θα το δούμε να βάφει και τας των ουμβάλων του, ούτως ειπείν, τρίχας, ίνα πρωτοτυπήσει και ολοσχερώς εκφλωρισθεί.

Δέον λοιπόν όπως σοβαρώς αναλογισθώμεν την περεταίρω γονιδιακήν αυτού υπόστασιν, ίνα μην το πάρει ολωσδιόλου ο γεροδιάολος, αμήν.

Κι Εσείς, γλυκεία Μίνα, την καρδίαν πέτραν κάμνουσα, πάρετε την ορθήν απόφασιν, τα μπικικίνια τα γκοφρά επιλέγουσα, το του ανδρικού γένους μέλλον -την εν όλω ανθρωπότηταν, ήτοι- ταυτοχρόνως φροντίζουσα.

Αναλάβετε τας ευθύνας σας ως γενναία και στοργική Ελληνίς μήτηρ, εμφορουμένη από τας χριστοήθους αξίας μίας Βουβουλίνας-Λασκαρίνας, μίας Βάσιας Λόη, μίας, λέγω, Τίνας Σπάθη εις στο Σκύψε Ευλογημένη (εις το σημείον όπου παρτουζώνει τον καλόγερον, κι έπειτα, ηθικώς προβιβασθείσα, τον γούμενον). Έρρωσθε.

o grizomallis said...

*Σόρρυ Μαιτρ, γλυκεία Μίνα.
Λάπσους.
Εννοούσα "τωόντι", βεβαίως-βεβαίως.
Μπιεν α βους
_ο Γκριζομάλλης

Anonymous said...

entaksi Vapsomallia kai Gkrizomalli. euxaristw. tha kanw auto pou lete. tha to poulisw sto national geographic kai meta tha xwrisw na pantreutw kanenan andra tis prokopis, mipws na gnwristoume;;

o grizomallis said...

Γλυκεία Μἰνα,
προηγείται ο Μαιτρ
(ένεκα του μπλογκικού
πατσαβουάρ βιβρ).
Αλλιώς, στη διαθεσή σας.