Wednesday, January 5, 2011

ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΓΚΑΣ! Θλίψη και συγκίνηση στη Χώρα...



Σύμφωνα με επίμονες – αν και ανεπιβεβαίωτες, μέχρι στιγμής – πληροφορίες των τελευταίων ωρών, σήμερα, λίγο μετά της 10 το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας. Ο γνωστός δημοσιογράφος μόλις είχε ολοκληρώσει την εκπομπή του στον Real Fm, όταν ένιωσε μια ξαφνική αδιαθεσία και σωριάστηκε στο δάπεδο. Ο πρώτος που έσπευσε κοντά του για να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες ήταν ο επί της ραδιοσκηνοθεσίας συνεργάτης του, Ιωσήφ Καλαμαράκης.

 

«Είχε χάσει τις αισθήσεις του και ήταν χλομός. Του ξεκούμπωσα αμέσως το κοτλέ παντελόνι του, ενώ άρχισα να κάνω και μαλάξεις, χωρίς όμως αποτέλεσμα…» φέρεται να δήλωσε ο στενός συνεργάτης του Τράγκα. «Επιχείρησα να του δώσω και το φιλί της ζωής, που το είχα μάθει στους προσκόπους (πρέπει την προηγούμενη να είχε φάει σκόρδο ο Γιώργος…), αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεν ξέρω από τι ακριβώς το έπαθε. Τον είδα όμως ότι ζοριζόταν σήμερα στην εκπομπή. Ίσως να φταίνε οι πολλοί λαρυγγισμοί. Και του είχα πει ‘Γιώργο, κόψε τους λαρυγγισμούς’, αλλά εκείνος δεν με άκουγε…», τόνισε ο Καλαμαράκης. Για να προσθέσει: «Ίσως φταίει και το ότι βρισκόταν σε αυστηρή δίαιτα μετά τις γιορτές. Είχε γυρίσει από την Γαλλία με 6-7 παραπανίσια κιλά, μεσ’ στο νερό, και, για να ξεγελάσει την πείνα του, το είχε ρίξει στα στραγάλια. Έτρωγε πολλά στραγάλια κατά την διάρκεια της εκπομπής, έπινε και πολύ νερό, και φαίνεται ότι στούμπωσε…».


Η συνεργάτις του Σπυριδούλα Τριάντου, βρισκόταν, κατά την διάρκεια της εκπομπής, συνεχώς δίπλα του και, μολονότι σε κατάσταση ταραχής, βρήκε την δύναμη να πει δυο λόγια: «Όταν τον είδα να σωριάζεται κάτω, νόμισα ότι ήταν ένα από τα γνωστά καλαμπούρια του Γιώργου που πάντα μας έκανε για να γελάμε. Αλλά δεν ήταν αστείο. Δυστυχώς… Μου έκανε εντύπωση ότι, καθώς κατέρρεε, τράβηξε με το χέρι του ένα αντίτυπο του περιοδικού Crash που είχε μαζί του πάνω στο τραπέζι του ραδιοθαλάμου (σ.σ. είναι η 40η ή 41η φορά που επανεξέδωσε το συγκεκριμένο περιοδικό ο Τράγκας) και, κρατώντας το σφιχτά, ψέλλισε: ‘Το Crash και τα μάτια σας!..’.


Ακόμη και στις τελευταίες στιγμές του, στην δουλειά και τους εργαζομένους δημοσιογράφους είχε το μυαλό του ο Γιώργος (λυγμοί). Μόλις έπεσαν οι ‘τίτλοι τέλους’ της εκπομπής (το αγαπημένο ‘laaandiiiiiiing’ του Γιώργου με υπόκρουση Phil Collins) τον είδα ιδιαίτερα προβληματισμένο για την πορεία αυτού του τόπου. ‘Αυτή η φράου η Δωροθέα θα φάει τον Ελληνικό Λαό. Οι Γερμαναράδες…Τα δάνεια… Το μνημόνιο… Η πτώχευση… Η διαφθορά… Πρέπει να αντισταθούμε! Η Ελλάδα προώρισται να ζήσει και θα ζήσει! Τίποτα δεν χάθηκε ακόμα!’, μου σιγοψιθύρισε. Ο Γιώργος, πίσω από τον χιουμορίστα που όλοι αγαπήσαμε, ξέρετε, έκρυβε έναν μεγάλο πατριώτη!».


Η Καγκελάριος της Γερμανίας, Μέρκελ, είχε μπει, τους τελευταίους μήνες, για τα καλά στο στόχαστρο του Τράγκα. Και η εξέλιξη αυτή την έκανε, το δίχως άλλο, να χάσει τον ύπνο της. «Του είχε γίνει έμμονη ιδέα η Μέρκελ του Γιώργου», θα δηλώσει η επί πολλά χρόνια συνεργάτις του, Ανδριάννα Ζαρακέλη. «Δεν είναι συμπτωματική και η διαφήμιση που επέλεξε για να (επανα)λανσάρει το περιοδικό του, το Crash. Αυτό το σήκωμα της φουστανέλας προς την Μέρκελ  αντιπροσώπευε κάτι βαθύτερο για τον Γιώργο. Ήταν ένα έλα να τα πάρεις προς τη ‘Δωροθέα’, όπως του άρεσε να την λέει».


Ο ψυχαναλυτής Δημήτρις Β. (επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του) αποδίδει, αντίθετα, το θέμα (το «concept», όπως θα το λέγαμε στη διαφημιστική γλώσσα) της συγκεκριμένης πολυσυζητημένης διαφήμισης, σε βαθύτερα, ψυχικά αίτια. «Ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας δεν έκανε μονάχα αυτή την διαφήμιση που παρέπεμπε, ευθέως, σε ανδρικά γεννητικά όργανα. Όλη η δημόσια ομιλία του έχει συνδηλώσεις και καταδηλώσεις με έντονο σεξουαλικό χρώμα και ιδιαίτερα με επίκεντρο της περιοχή των ανδρικών γεννητικών οργάνων. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μια, καθαρής μορφής, υπεραναπλήρωση λόγω ενδεχόμενης μικροφαλίας. Ο δημοσιογράφος πιθανότατα να μην κατάφερε ποτέ να συμβιβαστεί με το μέγεθος του γεννητικού του οργάνου. Να το θεωρούσε ανεπαρκές και αυτό να του προεκάλεσε κάποιο τραύμα. Από τις εν γένει αντιδράσεις του, εντοπίζω καταφανές σύμπλεγμα κατωτερότητας σε σχέση με το μέγεθος του οργάνου του, αντιμετωπιζόμενο από τον ίδιο (μάλλον ασυνείδητα θα έλεγα) διά της υπεραναπληρώσεως».


Παλαιός γνώριμος του Τράγκα, από τα  ένδοξα χρόνια της Βραδυνής, ο οποίος επιθυμεί σήμερα να διατηρήσει την ανωνυμία του, θα σχολιάσει για τον παλαίμαχο δημοσιογράφο: «Ο Γιώργος είχε ψυχή μικρού παιδιού. Ρεπόρτερ από τα γεννοφάσκια του. Δεν θυσίαζε τίποτα μπροστά στην αποκάλυψη της είδησης. Τελευταία, βέβαια, είχε αδικηθεί. Δεν ήταν αυτός ο Τράγκας που ξέραμε. Είχε υιοθετήσει ένα δήθεν χιουμοριστικό στυλ, που όμως ήταν κρύο, καλαμπουρτζίδικο, γεροντικό – σου προκαλούσε αμηχανία. Γέλαγες από υποχρέωση, για να μην τον προσβάλεις. Με αυτά τα αστεία και με αυτές τις μούτες ήταν να τον λυπάσαι, τι αναγκαζόταν να κάνει, γέρος άνθρωπος, για να υπάρξει (άσε κι αυτές τις γελοίες μπλούζες με τις στάμπες...). 


Ο Γιώργος πίστευε ότι είχε χιούμορ και ότι αυτό ήταν το δυνατό του χαρτί. Κανείς δεν τολμούσε να του πει ότι τα αστεία του, με τα οποία μόνον ο ίδιος γελούσε, είχαν την γεύση ξεθυμασμένης Coca-Cola. Ας είναι… Προσωπικά πιστεύω ότι αυτά τα δήθεν αστεία – τα καραγκιοζιλίκια, αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς – τα έκανε λόγω της γυναίκας του. Είχε νέα γυναίκα (όχι και πολύ νέα στην πραγματικότητα, αλλά οπωσδήποτε νέα για τα ηλικιακά δεδομένα του Γιώργου) και νόμιζε ότι με αυτό το παρωχημένο χιούμορ θα γινόταν θελκτικός. Το παθαίνουν πολλοί άνδρες αυτό, όταν μπαίνουν στα γηρατειά και έχουν νεότερες γυναίκες. Θεωρούσε αυτά τα αστεία ως το καλύτερο διεγερτικό, το τέλειο αφροδισιακό. Είχε και προβλήματα λόγω του διαβήτη (με διάφορες παρενέργειες…) και έβρισκε σε αυτά τα υποτυπώδη, dated και ξεθυμασμένα  γεροντοαστεία την αλκή, το σφρίγος που του έλειπε…».


Ο Γιώργος Τράγκας δεν υπήρξε αμελητέα μορφή της ελληνικής δημοσιογραφίας. Περνώντας από όλα τα ρεπορτάζ και από όλα τα Μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά) έγραψε την δική του ιστορία στον χώρο της ενημέρωσης. Η επιτυχία που γνώρισε σε όλα τα στάδια της επαγγελματικής του πορείας τον οδήγησε και στον ρόλο του εκδότη, όπου άφησε τη δική του, ξεχωριστή σφραγίδα. Τα Μέσα που δημιούργησε (Κανάλι 10, Χώρα, Financial Box, Crash, Score Live κλπ.) μπορεί να μην έτυχαν της ευρείας αποδοχής του κοινού, ωστόσο άφησαν έντονο το στίγμα τους στον χώρο της (ποιοτικής) δημοσιογραφίας.

 

Ο δημοφιλής δημοσιογράφος δεν εξαργύρωσε την επαγγελματική του επιτυχία μόνον με την εγκυρότητα και την αγάπη του κόσμου, αλλά και με οικονομική επιτυχία που του χάρισαν όχι τόσο οι πωλήσεις (πάντα χαμηλές στην περίπτωση των δικών του Μέσων) όσο η τεράστια κρατική διαφήμιση που ενθυλάκωναν τα ΜΜΕ του «Συγκροτήματος Τράγκα». Κατηγορήθηκε έντονα για την δυσανάλογη απορρόφηση διαφήμισης σε σχέση με τις κυκλοφοριακές επιδόσεις των Μέσων του. Οι κατηγορίες αυτές, ωστόσο, φαίνεται να είναι αβάσιμες και υπερβολικές, καθ’ όσον τα ΜΜΕ του Τράγκα προετιμώντο από λίγους μεν, αλλά εκλεκτούς – από την αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας. Και η διαφήμιση, ως γνωστόν, ξέρει να ξεχωρίζει τα δυνατά target groups.


Η (οπωσδήποτε αιτιολογημένη) αυτή ευμάρεια τού επέτρεψε και την αγορά μιας οικίας στην Νίκαια (όχι την πρώην Κοκκινιά – την άλλη, της Γαλλίας) στην οποία αναπαυόταν, όποτε ξέκλεβε μερικές μέρες (και ξέκλεβε αρκετές – ιδιαίτερα Παρασκευοσαββατοκύριακα), μαζί με την (κατά πολύ νεότερη) σύζυγό του, Μαρία Καρρά. O θάνατός του σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στους οικείους του και την ευρύτερη δημοσιογραφική οικογένεια, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μαζί με τον Γιώργο Τράγκα, φεύγει, οριστικά δυστυχώς, και μια ολόκληρη εποχή, με έμφαση στην εξονυχιστική διασταύρωση της είδησης, τη δεοντολογία και την ανιδιοτέλεια.


Για τον αδόκητο χαμό του μεγάλου Έλληνα δημοσιογράφου, προέβη σε δηλώσεις ο γερόλυκος της δημοσιογραφίας (και αρθρογράφος της Real News) Χρήστος Πασαλάρης: «Έμεινα έκπληκτος. Ο Γιώργος έδωσε δύσκολες δημοσιογραφικές, πολιτικές και προσωπικές μάχες γι' αυτή τη δόλια πατρίδα. Ήταν ένας από του  Κολοκοτρωναίους της ελληνικής δημοσιογραφίας. Είχαμε ανταλλάξει ευχές μόλις την πρωτοχρονιά. Του είχα, μάλιστα, ευχηθεί να μου παίρνει ο Θεός χρόνια και να του δίνει μέρες (σ.σ. ίσως γι’ αυτό να έφυγε τόσο νωρίς ο Τράγκας…). Θα τον θυμάμαι πάντα με αγάπη».


Δηλώσεις έκανε και ο εκδότης του Αδέσμευτου Τύπου, Δημήτρης Ρίζος: «Ήταν από τους άξιους δημοσιογράφους της από’δω πλευράς. Αγωνιστήκαμε πάντα από κοινά μετερίζια. Δώσαμε σκληρές μάχες τις δύσκολες εποχές για τη χώρα, με πρασινοφρουρούς, κοψοχέρηδες, κουτσονόμους κλπ. Ο Γιώργος πολέμησε τον Ανδρέα και τη Μιμή όσο λίγοι. Με ήθος όμως και απαράμιλλη εντιμότητα. Εκεί στο Χέρφιλντ δίδαξε τι θα πει πραγματικό ρεπορτάζ. Θα μας λείψει. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».


Ο παλαιός συνεργάτης του Τράγκα (τόσο στην Χώρα, όσο και στα άλλα Μέσα ιδιοκτησίας Τράγκα), Παντελής Ζήλος, θα δηλώσει: «Λυπήθηκα πολύ. Ήταν χαρούμενος άνθρωπος και σχετικά εντάξει ως εργοδότης (αν εξαιρέσεις 4-5 μήνες που μας άφηνε απλήρωτους). Είχε, βέβαια, πότε-πότε, και τα ξεσπάσματά του (λόγω του ανεβασμένου σακχάρου, πιστεύω), αλλά γενικά ήταν καλός στην συνεργασία. Αν και ήταν οπωσδήποτε μεγάλος σε ηλικία και είχε βεβαρημένη υγεία, φαινόταν γερό σκαρί. Να φανταστείτε ότι σε αυτή την προχωρημένη ηλικία, είχε μόνο λίγες, μετρημένες στα δάχτυλα, άσπρες τρίχες…».


Τέλος, ο Νίκος Χατζηνικολάου (ο οποίος βρίσκεται σε άδεια) αρκέστηκε σε μια, από τηλεφώνου, λιτή, δωρική, δήλωση (όπως το συνηθίζει): «Για να το πω λαϊκά, για να το πω πεζοδρομιακά, ο Γιώργος ΤράΝΓκας (έρρινο) ήταν μπεσαλής και μάγκας. Παρά τα προβλήματα που μου δημιουργούσε με τα συμβόλαια και τα λεφτά. Tough guy, όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι αγγλοσάξονες. Θα τον θυμάμαι πάντα με συγκίνηση τον θείο Γιώργο…».


Η κηδεία του Γιώργου Τράγκα θα γίνει – σύμφωνα με πληροφορίες – μεθαύριο Παρασκευή στις 5 μ.μ. από το Ά Νεκροταφείο Αθηνών. Σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος, τον επικήδειο θα εκφωνήσει ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας. Η οικογένειά του παρακαλεί, αντί στεφάνων, να κατατεθούν δωρεές στον «Σύλλογο απλήρωτων δημοσιογράφων Συγκροτήματος Τράγκα».


Stop Press: Νεότερες πληροφορίες φέρουν τον Γιώργο Τράγκα να βρίσκεται εν ζωή! Ζητούμε συγγνώμη για την τυχόν αναστάτωση που δημιουργήσαμε (παρά τη θέλησή μας) στον ίδιο και τους οικείους του εξ αιτίας προγενέστερων, αβάσιμων (και μακάβριων) πληροφοριών. Διατηρούμε, ωστόσο, αναρτημένο το ανωτέρω κείμενο-νεκρολογία, μόνο και μόνο για να καταδειχθεί μέχρι ποιού σημείου μπορεί να φτάσει η κακοήθεια ανεύθυνων και κακοπροαίρετων πληροφοριοδοτών. Ευχόμαστε, από καρδιάς, στον Γιώργο Τράγκα να είναι πάντοτε υγιής, έγκυρος και σοβαρός (όπως είναι, δηλαδή, και σήμερα), Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά (και, φυσικά, Καλή Χρονιά σε όλους).

/σχετικά άρθρα/
Ποιος κακοποίησε τον Γιώργο Τράγκα;
Ο Γιώργος Τράγκας ενεργήθηκε...
Γιώργος Τράγκας: μαλλί σαν τηγάνι...