Sunday, March 30, 2014

Γιάννης Τσιριγώτης: "Τι έζησα στην κόλαση των φυλακών!"Το ζήτημα της κατάστασης του σωφρονιστικού μας συστήματος έχει έλθει τον τελευταίο καιρό με ιδιαίτερη δύναμη στο προσκήνιο. Οι πρόσφατες έρευνες του Γιώργου Τράγκα με αφορμή (ή και αιτία) τις συνθήκες κράτησης του επιχειρηματία Λαυρεντιάδη (αν και κάποιοι μιλούν για ιδιοτέλεια αφού υπάρχει στο μέση και το γνωστό οικονομικό πάρε-δώσε του δημοσιογράφου με τον επιχειρηματία, όσο κι αν προσωπικά αρνούμαστε να δεχθούμε μια τέτοια εκδοχή), καθώς και τα τελευταία γεγονότα στις φυλακές Μαλανδρίνου και Νιγρίτας Σερρών, μας καλούν να σκύψουμε με προσοχή πάνω στο ερώτημα: τι τρέχει στις ελληνικές φυλακές; Ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιριγώτης θέλησε να προβεί στις δικές του αποκαλύψεις για το θέμα, γνωρίζοντας ότι εδώ θα βρίσκει πάντα ένα φιλόξενο βήμα. Δημοσιεύουμε με χαρά τις εμπειρίες του – εμπειρίες που κόβουν την ανάσα.

 

Γιάννη, έχεις περάσει κι εσύ μια οδυνηρή εμπειρία φυλάκισης και συμφωνώ ότι είναι χρήσιμο να ακούσουμε και τη δική σου φωνή. Τι συμβαίνει τελικά στις ελληνικές φυλακές; Πρόκειται για τις συνήθεις υπερβολές των media ή μήπως έχουμε πράγματι να κάνουμε με κολαστήρια και δεσμωτήρια ψυχών;

Το όλο σωφρονιστικό μας σύστημα είναι σαθρό και σάπιο. Το ίδιο ισχύει για τη δικαιοσύνη και την αστυνομία. Στην εποχή του Μνημονίου και της Τρόικας τα πράγματα χειροτέρεψαν. Στόχος πλέον είναι η καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και η αδρανοποίηση του ελληνικού λαού απέναντι σ’ αυτά που έρχονται με την παγκοσμιοποίηση και το ξεπούλημα της χώρας. Οι φυλακές μας είναι κολαστήρια τριτοκοσμικά και χειρότερα από αυτά της Ουγκάντας και της Τουρκίας! Είναι δεσμωτήρια ψυχών για τους «Μαλάκες», ενώ οι εγκληματίες πολιτικοί και τα πάσης φύσεως λαμόγια είναι έξω και βασιλεύουν! Οι φυλακές σύντομα θα γίνουν ακόμη χειρότερες με το που θα ιδιωτικοποιηθούν και θα περάσουν σε κάποια επιχειρηματικά χέρια που θα έχουν τους φυλακισμένους ως περιουσιακά τους στοιχεία!

 

Βλέπεις καθόλου θετικά στοιχεία στην εμπειρία της φυλακής; Ορισμένοι, ας πούμε, ισχυρίζονται ότι αν δεν έχεις περάσει από φυλακή, δεν έχεις δει τίποτα. Άλλοι διατείνονται ότι μόνο αν έχεις κάνει φυλακή γίνεσαι άντρας...

Πράγματι, εάν δεν έχεις κάνει στρατό και φυλακή δεν γίνεσαι άνδρας! Αυτό σε βεβαιώνω ότι ισχύει! Αλλιώς, εάν είσαι αδύναμος και ευαίσθητος χαρακτήρας και ξεσπάσει κανείς εκεί μέσα επάνω σου, τότε δύσκολα θα ξεπεράσεις τη φυλακή. Εγώ, για παράδειγμα, χρειάστηκα 9 μήνες για να την ξεπεράσω ψυχολογικά και να αποκτήσω και πάλι την παλιά μου προσωπικότητα. Σε αλλάζει σαν άνθρωπο αλλά δεν σε σωφρονίζει η ελληνική φυλακή. Σε σπάει σαν χαρακτήρα και σου δημιουργεί πολλά ψυχολογικά προβλήματα! Η φυλακή γενικά είναι ο καθρέπτης της δημοκρατίας· του τι ποιότητα δημοκρατίας έχουμε στη χώρα. Εάν δεν υπάρχει σωστός σωφρονισμός αλλά εκδίκηση και τιμωρία και επίσης, σε πλαίσιο ΔΝΤ, φασισμός και εξυπηρέτηση των ξένων δανειστών, τότε να χέσω τους φασίστες και ψεύτες και απατεώνες δικαστικούς και εισαγγελείς, καθώς και τους ψυχάκηδες πολιτικάντηδες του Υπουργείου Δικαιοσύνης!


Ας ξεκινήσουμε από την εμπειρία της ολιγοήμερης κράτησής σου στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Τι είδες εκεί, Γιάννη;

Η κράτησή μου ήταν εντελώς άθλια. Τα κελιά απολύτως τριτοκοσμικά και οι πολυάριθμοι κρατούμενοι κοιμόντουσαν με ένα στρώμα και μια μάλλινη κουβέρτα όλοι μαζί στο πάτωμα. Δεν υπήρχαν μπάνια και τουαλέτες και όλα ήσαν βρώμικα και τρισάθλια. Μόνο οι αστυνομικοί ήσαν ευγενικοί μαζί μου! Επειδή ήμουν ακόμη κατηγορούμενος και είχα δηλώσει τρελός!


Για μένα, το εγκόλπιο της ζωής στη φυλακή είναι το memoir του Βαγγέλη Ρωχάμη «Το Ημερολόγιο ενός Δραπέτη». Εκεί αναφέρει ότι ο κρατούμενος, κατά την εισαγωγή του στο σωφρονιστικό κατάστημα, κατευθυνόταν προς την πύλη της φυλακής φορτωμένος με τα πράγματά του, ενώ φύλακες στέκονταν παραταγμένοι δεξιά κι αριστερά και του έριχναν ροπαλιές! Είχες εσύ κάποια ανάλογη εμπειρία κατά την εισαγωγή σου στον Κορυδαλλό, Γιάννη;

Δεν είχα τέτοια εμπειρία όπως ο Ρωχάμης. Εγώ είχα κάποια ειδικά έγγραφα και έτσι δεν με χτυπήσανε. Απλά πήρα τα προσωπικά μου αντικείμενα και ρούχα και μπήκα στις φυλακές του Κορυδαλλού!

Κατά την παραμονή σου στον Κορυδαλλό, ποια ήταν η χειρότερη εμπειρία σου;

Η τούρκικη τουαλέτα μέσα στο κελί που έχεζες και κατούραγες και βρώμαγε το σύμπαν, αλλά επίσης και το ότι υπήρχαν και μυγάκια τριγύρω. Η τουαλέτα δεν είχε παραβάν και ο ένας κρατούμενος έβλεπε τα γεννητικά όργανα του άλλου και τον κώλο του! Επίσης, το ξύλο που έφαγα από συγκρατούμενο μέσα στην νύχτα επειδή με κατηγορούσε ως παιδεραστή και πορνογράφο. Και τέλος ο χειρότερος εφιάλτης ήταν το ντους που έκανα μπάνιο με κρύο νερό και σαπούνι, και που πρόσεχα να μην με βιάσουν άλλοι σεξανώμαλοι ομοφυλόφιλοι συγκρατούμενοι εκεί!


Κινδυνεύουν, δηλαδή, οι κρατούμενοι από βιασμό; Να πέσουν θύματα των ακόρεστων σεξουαλικών ορέξεων άλλων φυλακισμένων;

Ναι, και μάλιστα να βασανιστούν και να πέσουν θύματα σαδισμού και ανωμαλίας! Αλλά και από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους που έχουν μεγάλη εξουσία εκεί μέσα! Για παράδειγμα, και σύμφωνα με τους κανόνες της φυλακής, ο Αλβανός που σκότωσε τον σωφρονιστικό υπάλληλο πρόσφατα δεν πέθανε μόνος του στο κελί. Δεν αυτοκτόνησε! Αλλά πιστεύω ότι τον χτύπησαν με τα γκλομπς για εκδίκηση, μέχρι να πεθάνει!

Υπήρχαν μέσα στα κελιά ζωύφια, ερπετά; Είδες καθόλου ποντίκια, Γιάννη;

Ποντίκια δεν είδα. Αλλά κατσαρίδες είδα! Και κοριούς! Και αράχνες πολλές!


Τι έλεγε το φαγητό των φυλακών; Τρωγόταν; Ο Ρωχάμης αναφέρει ότι οι δεσμοφύλακες εκμεταλλεύονταν την ώρα των γευμάτων για να εξευτελίσουν τους κρατούμενους. «Στο δεξί χέρι η καραβάνα να πάρουμε το φαγητό, ενώ από το αριστερό βαστάγαμε το καθίκι μαζί με τα σκατά ή το κάτουρο. Ταυτόχρονα έπεφταν και ροπαλιές» γράφει. Εσύ έζησες τέτοιες εμπειρίες;

Εγώ έτρωγα από πλαστικό καζανάκι και με πλαστικά μαχαιροπήρουνα. Επειδή με θεωρούσαν από την διοίκηση της φυλακής ως βαρύ εγκληματία, με είχαν «κλειστό» τις περισσότερες ώρες της ημέρας και δεν προαυλιζόμουνα τόσο πολύ όσο οι άλλοι κρατούμενοι. Έτσι το φαγητό το έφερναν μέσα στο κελί, όπως και τα φάρμακα και τα χαπάκια! Εγώ δεν έτρωγα ξύλο και ήμουν ήσυχος κρατούμενος και εντάξει στην συμπεριφορά μου. Το φαγητό είναι εντελώς σάπιο και χαμηλής ποιότητας. Σου προκαλούσε συνεχώς διάρροιες και εμετούς. Να φανταστείς ότι ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Δικαιοσύνης για κάθε κρατούμενο είναι 2 Ευρώ την ημέρα για την σίτιση! Οπότε όσπρια και φακές και φασολάδα ήταν το βασικό φαγητό, και μόνο την Κυριακή είχε μπριζόλα με πατάτες τηγανητές! Στο μεταξύ βασικός προμηθευτής της κουζίνας ήταν το σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης και τα αρπάζανε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κι από εκεί. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει κονδύλι για κάθε κρατούμενο, για να είναι το σωφρονιστικό σύστημα της Ελλάδος σωστό και ποιοτικό, 89 Ευρώ ανά ημέρα! Οπότε 89 Ευρώ μείον 2 Ευρώ, μας κάνουν 86 Ευρώ κέρδος για τους μεσολαβητές και για τα λαμόγια του Υπουργείου Δικαιοσύνης και για τους κομπιναδόρους της φυλακής!


Ο εκκλησιασμός τουλάχιστον γινόταν απρόσκοπτα;

Κάθε Κυριακή και στις γιορτές όποιος ήθελε πήγαινε στην εκκλησία της φυλακής. Το ίδιο γινόταν (για τους κατηγορούμενους και όχι για τους κατάδικους) και σε περίπτωση εκλογών, οπότε και στηνόταν κάλπη μέσα στην φυλακή! Το ξέρω αυτό καλά επειδή εγώ έζησα τις εκλογές του 2009, αυτές που ανέδειξαν στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, κι εμένα δεν με φώναξε κανείς να ψηφίσω, ενώ οι άλλοι κρατούμενοι πανηγύριζαν για το αποτέλεσμα των εκλογών σαν ηλίθιοι και πορωμένοι για την νίκη του ΠΑΣΟΚ!

 

Είχες καμιά προνομιακή μεταχείριση λόγω του ότι ήσουν γνωστός από την τηλεόραση;

Όχι! Αντίθετα με χλεύαζαν και δεν πίστευαν ότι ήμουν οικονομολόγος και δημοσιογράφος! Μόνο οι γιατροί μού συμπεριφερόντουσαν καλύτερα, επειδή έχω πατέρα μεγαλογιατρό συνταξιούχο από την Γερμανία!

Γνωρίζω ότι στις φυλακές συνάντησες και τον Αντώνη Αραβαντινό. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σου από τον διάσημο αυτόν φύλακα;

Ο Αραβαντινός έχει δει και ακούσει πολλά μέσα στις φυλακές. Δεν του κρατάω κακία για την συμπεριφορά του απέναντί μου. Απλά είδε τα χαρτιά από την ανακρίτρια και από την αστυνομία της ΓΑΔΑ και μου συμπεριφέρθηκε ανάλογα. Με θεώρησε μεγάλο εγκληματία, σεξανώμαλο και παιδεραστή και σαδιστή και μισογύνη άνδρα! Με χλεύαζε και ήταν σκληρός μαζί μου. Με έβαλε στο ίδιο κελί με έναν βιαστή κόρης ανήλικης από την Ρόδο επειδή με βάραιναν συγκεκριμένες κατηγορίες. Ο βιαστής αυτός κάπνιζε πολύ και κάθε βράδυ με πλάκωνε στο ξύλο επειδή θεωρούσε ότι ήμουν χειρότερος εγκληματίας από αυτόν!


ΠΑΣΟΚ είναι ο Αραβαντινός, έτσι δεν είναι; Και μόνο από φάτσα αν τον κόψεις, κάνει μπαμ ότι είναι Πασοκατζής, από μακριά. ΠΑΣΟΚ 100%. Μιλήσατε καθόλου για πολιτικά; Σου είπε αν θα μετακινηθεί προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά, όπως όλοι οι όμοιοί του; Ή μήπως σκέφτεται να πάει προς ΕΛΙΑ;

Τότε που τον συνάντησα εγώ, δεν υπήρχε η ΕΛΙΑ, και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα ασήμαντο κόμμα. Δεν με ενδιέφερε το εάν ο Αραβαντινός ήταν ΠΑΣΟΚ, αλλά εκείνος με ρώτησε τι ψηφίζω!!! Του απάντησα ότι είμαι ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος Αβραμόπουλου και Αβραμοπουλικός, και όχι Σαμαρικός και ΝΔ! Και αντέδρασε ανάλογα απέναντί μου!

Δηλαδή; Πώς αντέδρασε; Ήταν αντι-Αβραμοπουλικός ο Αραβαντινός;

Δεν με άφησε από τότε να αναπτύξω ούτε λέξη για την προσωπικότητά μου ώστε να με γνωρίσει καλύτερα! Μόλις έμαθε ότι ήμουν Αβραμοπουλικός, ήταν εντελώς εχθρικός απέναντί μου!

Λέγεται ότι μέσα στη φυλακή, όπως και στον στρατό, σφυρηλατούνται δυνατές φιλίες. Έκανες εσύ φιλίες στη φυλακή, Γιάννη, και, αν ναι, ποιοι υπήρξαν οι πιο στενοί σου φίλοι;

Με λαμόγια που κάνουν λαμογιές δεν κάνω φιλίες! Η φυλακή είναι σχολείο για να κάνεις ακόμα μεγαλύτερες εγκληματικές πράξεις! Οπότε η σιωπή είναι χρυσός και τα σκυλιά δεμένα! Και επίσης λίγα λόγια με τους άλλους για να μην σου πάρουν τον αέρα!

Μέσα στη φυλακή κοιμάσαι ανέφελα τα βράδια ή έχεις αϋπνίες και ακανόνιστο ύπνο;

Δεν κοιμάσαι καλά! Η μέση σου έχει συνέχεια προβλήματα και πόνους. Τα στρώματα έχουν μια μπόχα έντονη από τα κάτουρα και από τις διάρροιες και από τα σκατά, κι επίσης είναι και πολύ σκληρά. Ακόμα, πρόβλημα μεγάλο είναι το κρύο και η υγρασία. Αλλά και οι φωνές από τα άλλα κελιά που ακούς!


Ο Ρωχάμης και πάλι περιγράφει το βασανιστήριο του «σταυρού». Κρέμαγαν, λέει, τα χέρια του κρατούμενου από κάτι χαλκάδες που ήταν καρφωμένοι ψηλά στον τοίχο, έτσι ώστε οι μύτες των ποδιών ίσα που να ακουμπάνε στο έδαφος. Και αναφέρει ότι «το αποτέλεσμα ήταν να χεστεί ο κρεμασμένος, να κατουρηθεί, να ξεροχύσει σπέρμα και, τέλος, να λιποθυμήσει». Άλλοι φύλακες χτυπούσαν τους κρατουμένους έως λιποθυμίας και έπειτα, κατά τις περιγραφές του συγγραφέα, «πηδούσαν πάνω στις κοιλιές των λιποθυμισμένων. Μ’ αυτόν τον τρόπο τούς έφευγαν τα σκατά από τον κώλο». Είδες εσύ τέτοια πράγματα μέσα στις φυλακές, Γιάννη;  

Όχι, ομολογώ ότι εγώ τουλάχιστον δεν είδα τέτοια πράγματα σαν αυτά που περιγράφει ο Ρωχάμης! Είδα, βέβαια, τη βρώμα και την ψώρα και τα βρώμικα και χεσμένα και κατουρημένα στρώματα και σεντόνια που σου είπα. Πολλή βρώμα! Δηλαδή ισχύουν οι συνθήκες κράτησης όπως τις περιγράφει στις εκπομπές του ο Γιώργος Τράγκας. Μάλιστα έπαθα ψωρίαση στα χέρια και βαρύ κρυολόγημα τότε, κατά την παραμονή μου στη φυλακή. Ο λαιμός μου είχε κλείσει από την υγρασία και από το κρύο. Έχασα 25 κιλά μέσα σε 3,5 εβδομάδες και είχα χάσει εντελώς την προσωπικότητά μου. Ακόμη, από τον πέμπτο όροφο, αυτοί του παραδικαστικού κυκλώματος ήθελαν να με κάνουν «γιουσουφάκι» τους και να με κάνουν με το ζόρι ομοφυλόφιλο βιάζοντάς με από τον κώλο μου! Για να έχω διπλή μερίδα φαγητό και για να έχω καθαρό και χλιδάτο κελί μένοντας στο ίδιο κελί του 5ου ορόφου μαζί τους! Εγώ βέβαια αρνήθηκα κατηγορηματικά! Επέμεναν ότι εάν δήλωνα ότι είμαι ομοφυλόφιλος θα γλύτωνα το δικαστήριο.


Σε τέτοιες συνθήκες ψυχικής πίεσης, πέρασε ποτέ από το μυαλό σου, ή από το μυαλό κάποιου άλλου συγκρατούμενού σου, η ιδέα της απόδρασης;

ΟΧΙ! Σε παρακολουθούν οι φύλακες όλο το 24ωρο!

Κλείνοντας τη συνομιλία μας, η κατάσταση στις φυλακές, όπως την έζησες στην πραγματικότητα, έχει σχέση με αυτά που βλέπουμε στο σινεμά, όπως λ.χ. στη Μεγάλη Απόδραση, την Απόδραση των 11, την Απόδραση από το Αλκατράζ, τον Πεταλούδα ή μήπως τελικά οι ταινίες μάς εμπαίζουν;

Η πραγματικότητα στις φυλακές, η καθημερινότητα, σε διαβεβαιώνω ότι είναι πολύ χειρότερη και πολύ πιο σκληρή από αυτή που περιγράφουν όλες οι ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου! Πραγματική κόλαση!

/σχετικά άρθρα/
Γιάννης Τσιριγώτης: "Η Ελλάδα θα σωθεί και θα μεγαλουργήσει"!
Γιάννης Τσιριγώτης: "Δεν ρώτησα ποτέ τον Αβραμόπουλο αν βάφει τα μαλλιά του"!